Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Rozgrzewająca zupa krem z dyni

Sezon na dynię w pełni, a ja nie zdążyłam się jeszcze nią nacieszyć. W końcu postanowiłam to nadrobić. W internecie znajdziecie wiele pomysłów na potrawy z udziałem dyni, zarówno dania obiadowe, jak i desery (na przykład tutaj - Kwestia Smaku zawsze mnie inspiruje, chociaż przyznam, że najczęściej modyfikuję przepisy po swojemu tak, żeby było zdrowiej).

Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem – to bardzo zdrowa zupa krem z dyni i innych jesiennych warzyw. Dzięki pikantnym dodatkom jest idealna na pierwsze jesienne chłody: rozgrzewa, syci i cieszy podniebienie:) Do zup dyniowych pasuje zarówno pikantna, jak i słodkawa, delikatna oprawa. W tym przepisie stawiam na tę pierwszą.

Zupa krem z dyni – składniki na 4 porcje


1 średnia dynia, np. hokkaido (ok. 1,5 kg)
1 cebula
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
1/2 korzenia selera
1 mała pietruszka
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
1/4 ostrej papryczki chilli
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
szczypta curry
szczypta słodkiej papryki mielonej
1 łyżka klarowanego masła
woda
natka pietruszki
pestki dyni do posypania
opcjonalnie: 2-3 łyżki mleka kokosowego lub śmietany do zupy 18%
1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno

Przygotowanie

Warzywa myję, ze środka dyni usuwam nasiona (w przypadku hokkaido nie trzeba jej obierać ze skórki), marchewkę, pietruszkę i seler obieram. Warzywa kroję na nieduże kawałki. W garnku podsmażam na klarowanym maśle cebulę i czosnek, po chwili dodaję dynię i warzywa korzeniowe, a po kolejnych 5 minutach obraną ze skórki paprykę. Całość podlewam wodą, doprawiam solą, pieprzem i innymi przyprawami, gotuję ok. 20 minut. Pod koniec dodaję starty korzeń imbiru i 1/4 papryczki chilli.

Gotuję jeszcze ok. 10 minut – tak, aby warzywa były miękkie. Następnie przelewam zupę do blendera i dokładnie miksuję. Moja ulubiona konsystencja to gęsty, ale wylewający się po przechyleniu talerza krem. Aby uzyskać taką konsystencję, jaką lubicie przed zmiksowaniem odlejcie część bulionu, a następnie dolewajcie go do blendowanych warzyw tyle, ile trzeba. Ja po zmiksowaniu doprawiam jeszcze raz zupę do smaku, a przed podaniem posypuję pokrojoną natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni. Dla złagodzenia smaku można dodać 2-3 łyżki mleka kokosowego lub śmietany, ja jednak wolę zdecydowany, pikantny smak. Czasem dodaję 1 łyżkę oleju lnianego tłoczonego na zimno.

 

 

 

 

  • http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/ kuchniasowy .

    Jeszcze w tym sezonie zupy z dyni nie gotowałam, ale dynię mam na stanie;)
    Ja zawsze mleko kokosowe dodaję, zresztą nie tylko do tej zupy, ono dodaje takiego osobliwego smaczku:)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Wiem, że mleko kokosowe z dynią to klasyka, ale przyznam, że mi trochę się już znudziło, był czas, że używałam go bardzo dużo, teraz czasem szukam innych połączeń.