Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i pecorino

Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i pecorino

Bardzo zachęcam Was do eksperymentowania z warzywami korzeniowymi: selerem, marchwią, pietruszką, burakiem – szczególnie zimą, kiedy wybór świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Gwarantuję, że przy odrobinie kreatywności te nasze „zwykłe” polskie składniki staną się bazą do całkiem wyjątkowych dań.

Przepis na zupę krem z selerem, który dziś Wam chcę zaprezentować powstał trochę z przypadku, bo miałam do wykorzystania resztkę selera naciowego i dosłownie strzępki włoskiego sera pecorino. Połączenie tych składników z korzeniem selera i orzechami włoskimi okazało się bardzo smakowitym pomysłem:)

Seler dobrze sprawdzi się też w towarzystwie sera pleśniowego (np. błękitnego), a jeżeli wolicie coś bardziej konkretnego i zaspakajającego głód na dłużej, do tej zupy dodajcie kawałki łososia podsmażonego na maśle klarowanym.

Zupa krem z selera – składniki dla 2-3 osób


2 duże selery (korzeń)
2-3 łodygi selera naciowego
1 pietruszka (korzeń)
1-2 ziemniaki (opcjonalnie, jeżeli chcemy, zęby zupa była jeszcze gęstsza)
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 litr wody i 1 ekologiczna kostka rosołowa lub 1 litr bulionu warzywnego (bez warzyw, tylko wywar)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, odrobina kurkumy
garść orzechów włoskich
kilka łyżek startego twardego sera (u mnie pecorino, ale może być w zasadzie dowolny)

Przygotowanie

W garnku o grubym dnie podsmażam na maśle klarowanym cebulę, a następnie dodaję do niej pokrojony w kostkę seler naciowy. Smażę ok. 5 minut często mieszając. Zalewam gorącym bulionem (lub wodą, dodając gałkę muszkatołową, liść laurowy, kurkumę). Dodaję obrane i pokrojone w dużą kostkę pietruszkę, korzeń selera oraz – opcjonalnie – ziemniaki. Gotuję tak długo, aż warzywa będą miękkie, doprawiam solą i pieprzem, a następnie miksuję zupę na krem.

Przed podaniem posypuję zupę startym serem i pokruszonymi orzechami włoskimi (można je wcześniej podprażyć na patelni bez tłuszczu).

Zupa krem z selera gotowa – prosta, szybka i przepyszna!

 

 

  • Podroznik

    Zrobilam zupke jakis czas temu – ale jak przystalo na miesozerce – na indyku, podana z kawalkami mieska i dojrzalym zoltym serem. I bez selera naciowego, bo nie bylo; zmiksowana o tyle o ile, zeby plywaly kawalki warzyw. Duzo galki muszkatolowej, kurkuma dla koloru, zadnego liscia laurowego. Orzechy wloskie pasuja jak ulal. Pycha! I nie moze sie nie udac, mysle ze niezaleznie od stopnia modyfikacji przepisu – dzieki :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Brzmi super:)

  • http://polowanie-na-zdrowie.blogspot.com/ Polowanie na Zdrowie

    Hm, wygląda smacznie. Seler często jest dobrym dodatkiem dla aromatu i smaku potrawy :-). Przynajmniej u mnie.