Mimo starań nie zawsze mam w ciągu dnia czas albo możliwość przygotowania zdrowego, wartościowego posiłku. Witaminowe braki uzupełniam wtedy przygotowując superszybki smoothie, najczęściej na bazie świeżych zielonych warzyw, bo taki jest najzdrowszy. Taki koktajl to zastrzyk witamin i minerałów, a zawarty w zielonych warzywach chlorofil wspiera codzienny detoks organizmu i stymuluje układ odpornościowy.
Za co najbardziej lubię zielone smoothie?
- Ich przygotowanie sprowadza się do umycia, obrania i zmiksowania wszystkich składników w blenderze, czyli 10 minut i gotowe.
- W przeciwieństwie do innych koktajli smoothie na bazie zielonych warzyw zawsze ma ładny, apetyczny kolor.
- Ilość warzywnych i owocowych kombinacji jest niemal ograniczona, a ja uwielbiam wymyślać nowe smaki. Poniżej kilka moich ulubionych wersji smoothie, chociaż tak naprawdę zwykle miksuję to, co akurat mam w lodówce.
Zielony smoothie ze szpinakiem, awokado i bananem
Składniki (dla 1 osoby):
200 ml zimnej wody
1 garść świeżych liści szpinaku
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
kilka gałązek natki pietruszki
opcjonalnie: 2-3 ogórki gruntowe, czasem wodę w tej wersji koktajlu zamieniam na mleko kokosowe
Smoothie owocowo-warzywny
Składniki:
200 ml zimnej wody
1 dojrzały banan
1 kiwi
0,5 jabłka
1 mała garść sałaty, np. rukoli albo roszponki
natka pietruszki
kilka liści jarmużu
Orzeźwiający smoothie z ogórkiem i miętą
Składniki:
200 ml zimnej wody
8-10 ogórków gruntowych
1 garść świeżych liści szpinaku lub rukoli
kilka listków sałaty (najlepiej o delikatnym smaku, jak masłowa lub lodowa)
koperek
liście świeżej mięty