Odżywcza sałatka z indykiem i sosem miodowo-cytrynowym

Odżywcza sałatka z indykiem i sosem miodowo-cytrynowym

Jakiś czas temu u koleżanki miałam okazję spróbować pysznej sałatki: liście szpinaku podane ze smażonym kurczakiem, pomidorami, mozzarellą, pieczarkami i sosem miodowym. Od tego czasu robiłam ją już kilka razy w różnych wariantach, przyszedł więc czas na publikację na blogu. Przepisów na zdrowe sałatki nigdy nie za wiele, a ja ten obszar na blogu trochę zaniedbałam, chociaż przyrządzam je bardzo często.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym do wyjściowego przepisu nie wprowadziła własnych modyfikacji, które sprawiają, że sałatka jest jeszcze zdrowsza: pieczony indyk zamiast smażonego kurczaka, sos z miodu, cytryny i oleju lnianego, więcej warzyw. Zresztą wariacji na temat tego przepisu może być wiele. Dla mnie bazą zawsze są: szpinak, mięso, pestki i miodowo-cytrynowy sos, reszta zmienia się w zależności od zawartości lodówki

Sałatka z indykiem, szpinakiem i sosem miodowo-cytrynowym - składniki na 2 porcje


4 garści świeżych liści szpinaku
filet z indyka
sól, pieprz, słodka czerwona papryka, bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pomidor
4 kawałki suszonych pomidorów
1/2 papryki
czarne oliwki
pieczarki lub inne grzyby
1 łyżeczka klarowanego masła
50 g sera mozzarella
ziarna słoneczniku

składniki na sos:
1 łyżka naturalnego miody
1/2 cytryny
ok. 6 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Filet z indyka marynuję w soli, pieprzu, papryce i bazylii z dodatkiem łyżki oliwy, a następnie piekę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Zwykle robię to przy okazji pieczenia innej potrawy, np. zdrowych frytek - tak jest bardziej ekologicznie, a indyk może być wykorzystany do sałatki na kolację albo następnego dnia (na zimno smakuje mi zresztą bardziej).

Na suchej patelni podprażam ziarna słonecznika. Pieczarki lub inne grzyby (tym razem u mnie były to kurki – też dają radę, chociaż pieczarki lepiej do tej sałatki pasują) podsmażam krótko na maśle. Warzywa myję, szpinak układam na talerzach, na to kroję pomidory, paprykę, wykładam oliwki, kawałki mozzarelli i indyka.

Na końcu przygotowuję sos: miód łączę z sokiem z cytryny, a następnie mieszam z olejem lnianym wyciągniętym z lodówki. Tuż przed podaniem wylewam sos na talerze, posypuję prażonym słonecznikiem i odrobiną zmielonego pieprzu. Sałatka gotowa:)

Inne warianty tej sałatki

Aby tego typu zdrowe sałatki nie znudziły mi się zbyt szybko, lubię za każdym razem coś pozmieniać w przepisie wyjściowym. Ta sałatka daje duże możliwości, z części składników można zrezygnować, coś dodać, coś zmienić – poniżej kilka moich propozycji:

  • szpinak połączony z innymi sałatami, np. lodową, rukolą, roszponką
  • mięso grillowane lub smażone na patelni podawane na ciepło
  • zamiast pomidorów: ogórki, różnokolorowa papryka
  • posypka z pestek dyni, orzechów
  • sos miodowy z oliwą z oliwek zamiast oleju lnianego
  • ser kozi zamiast mozzarelli

Smacznego eksperymentowania!