10 zdrowych przepisów na świąteczny stół

10 zdrowych przepisów na świąteczny stół

W dzisiejszym wpisie lista świetnych (moim zdaniem), zdrowych przepisów świątecznych, które z okazji Bożego Narodzenia gościły lub zagoszczą po raz pierwszy na moim rodzinnym stole. Znajdziecie tu inspiracje na kolację wigilijną i kolejne dni świąt, zaczerpnięte z polskich i zagranicznych blogów.

Przyznam Wam jednak, że ja w tym roku podczas świąt Bożego Narodzenia nie zamierzam rezygnować ze wszystkich potraw zawierających składniki, których na co dzień unikam. Podejście ortodoksyjne „przerabiałam” już w tamtym roku: bezglutenowe pierogi i uszka gryczane, ciasteczka i ciasta świąteczne w wersji paleo bez cukru i mąki, kutia z kaszą jaglaną zamiast pszenicy. Nie zrozumcie mnie źle: to były bardzo ciekawe i pyszne eksperymenty, ale jednak… dokładające mnóstwo pracy mi i przede wszystkim mojej mamie, która jest głównodowodzącą w przygotowywaniu świątecznych dań.

W te święta postanowiłam nie przeginać z moją „zdrową ofensywą” i po prostu cieszyć się tradycyjnymi potrawami, nawet jeżeli zawierają białą mąkę, olej czy cukier: pierogami z kapustą i grzybami według przepisu mojej babci, genialnym sernikiem mojej mamy i teściowej (każda robi według podobnego przepisu, a smakują zupełnie inaczej!). Jestem przekonana, że nawet te nie do końca zdrowe potrawy jedzone przy tak wyjątkowej okazji i z umiarem mi nie zaszkodzą.

Oczywiście, jeżeli macie chęci i czas na przygotowywanie zdrowszych wersji tradycyjnych dań, bardzo to popieram i trzymam kciuki (ja sama także przymierzam się do kilku fajnych przepisów – poniżej znajdziecie sporo inspiracji do takich zdrowych eksperymentów). Ale jeżeli w święta macie ochotę na coś, co nie do końca wpisuje się w standardy zdrowej diety – proszę, nie miejcie z tego powodu wyrzutów sumienia! Tym bardziej, że przecież podczas wigilijnej kolacji i kolejnych dni świąt mamy do wyboru także mnóstwo pysznych i jednocześnie bardzo zdrowych dań.

Zakwas do wigilijnego barszczu według przepisu
Magdy Gessler


Przepis na wigilijny barszcz to pewnie często sekret przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jeżeli nie macie jednak swojego sprawdzonego sposobu na zakwas buraczany, spróbujcie przygotować go na podstawie poniższego przepisu Magdy Gessler. Ten zakwas można także przechowywać w lodówce i pić na surowo, jest bardzo zdrowy! Źródło i sposób wykonania - tutaj.

Składniki:

1 kg buraków
5 szklanek wody
1 łyżeczka cukru (można zrezygnować)
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
garść kminku (opcjonalnie)
2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
skórka razowego chleba na zakwasie lub pół szklanki soku z prawdziwych kiszonych ogórków

Łatwe ciasto pierogowe z mąki gryczanej
(bezglutenowe)


Przepis i sposób wykonania ciasta znajdziecie tutajPrzepisu na farsz wigilijny do pierogów nie podaję, bo składniki bazowe są oczywiste: kapusta i grzyby, a sposób wykonania i ostateczny smak w zasadzie w całości zależy od Waszych upodobań i przyzwyczajeń.

Składniki na ok. 100 pierogów:

3 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki wrzątku
pół łyżeczki soli

Ryba „po grecku” z bloga Kwestia Smaku


Ryby to chyba najzdrowsze potrawy na wigilijnym stole, dlatego namawiam Was do przygotowywania ich na różne sposoby. Ryba „po grecku” nie jest może odkryciem, bo kiedyś często gościła na polskich stołach, ale ja jadam ją bardzo rzadko ze  względu na dosyć pracochłonny proces przygotowania. W wigilię jednak nie może jej u nas zabraknąć, w roli głównej zwykle – dorsz lub mintaj. Pełny przepis i sposób wykonania znajdziecie na blogu Kwestia Smaku.

Składniki na ok. 6 porcji: 

1/2 kg marchewki
15 dag pietruszki
10 dag selera
1 duża cebula
1 mały por (biała część)
3 szklaki wrzącej wody
1 łyżeczka soli
2 – 3 ziela angielskie
1 listek laurowy
po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodka papryka, bazylia, oregano
1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
800 g filetów białej ryby (np. dorsz,  mintaj)
olej do smażenia

Seler naśladujący rybę „po grecku” z bloga
Wegan Nerd


Na ten przepis natknęłam się już na kilku polskich i zagranicznych blogach wegańskich i bardzo mnie zaintrygował, chociaż przyznam, że jeszcze go nie wypróbowałam. Jeżeli planujecie wegańską wigilię myślę, że Was też zainteresuje. Przepis znajdziecie na przykład tutaj.

Składniki:

1 duży seler lub 2 mniejsze
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki mielonych glonów
sól
1 szklanka mąki
woda
łyżeczka kurkumy
4 marchewki
2 cebule
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu jabłkowego
4 liście lutowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 jagody jałowca
sól
pieprz
olej

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i orzechami włoskimi


W moim domu specjalistą od śledzi jest mój tato. Przepis najbardziej zbliżony do tego, jakim on się posługuje znalazłam tutaj - z tym, że zamiast oleju jest śmietana i dodatkowo pokrojone w drobną kostkę jabłko. Ze śledziami można zresztą eksperymentować na wiele sposobów – wszystko zależy od naszej inwencji.

Składniki: 

pół kg filetów śledziowych
szklanka orzechów włoskich
4 cebule
1 jabłko
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
śmietana 18%

Karp pieczony w migdałach


Zamiast karpia smażonego na patelni w dużej ilości tłuszczu można spróbować upiec go w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Przyznam, że nie udało mi się znaleźć w sieci idealnego przepisu, więc chyba kiedyś muszę pokusić się o własny:) Jadłam natomiast kiedyś karpia pieczonego według podobnego przepisu jak tutaj, tyle, że z migdałami i myślę, że śmiało mogę go polecić jako przepis bazowy.

Składniki:

2 karpie
200 g płatków migdałowych
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki mąki (opcjonalnie – można z niej zrezygnować)
sól
125 g masła
majeranek

Ciasteczka „Cranberry Noel” z bloga
Marthy Steward


Te ciasteczka spodobały mi się jako pomysł na świąteczny podarunek 100% handmade – uwielbiam z okazji Bożego Narodzenia przygotowywać takie miniprezenty i obdarowywać nimi najbliższych. Przepis (po angielsku) znajdziecie tutaj.

Składniki na ok. 60 sztuk:

1 szklanka (ok. 200g) masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka (może być migdałowe)
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki 
1/2 łyżeczki soli 
3/4 szklanki suszonej żurawiny 
1/2 szklanki orzechów pekan lub pistacji 

Czekolada paleo z ulubionymi dodatkami


Kolejny pomysł na własnoręcznie wykonany słodki prezent dla osób, które są na diecie bezglutenowej czy paleo albo po prostu kochających czekoladę w każdej postaci. Dokładny przepis w języku angielskim znajdziecie tutaj

Składniki: 

1 filiżanka nierafinowanego oleju kokosowego
1 filiżanka naturalnego kakao lub karobu (ja mieszam pół na pół)
1 filiżanka płynnego miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
szczypta soli
1 łyżeczka zmielonej wanilii (opcjonalnie)
ulubione dodatki:

Polędwiczki z indyka w szynce parmeńskiej
z bloga Cook it Lean


W dwa dni świąteczne na stołach często gości indyk. Mi spodobał się przepis na indyka zawijanego w szybkę parmeńską podany z dużą ilością warzyw. Danie ładnie się prezentujące i treściwe, ale jednocześnie dosyć lekkie. Przepis i apetyczne zdjęcia znajdziecie tutaj.

Składniki:

400 g polędwiczki z indyka
6 plasterków szynki parmeńskiej
kilka liści zwykłej sałaty
świeża rukola
świeża bazylia
świeże liście szpinaku baby
pomidorki koktailowe
czarne oliwki bez pestek
6 ząbków czosnku wędzonego
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny
łyżeczka oliwy z dodatkiem czosnku

Sos żurawinowo-jabłkowy według przepisu
Jamiego Olivera


Do polędwiczek z indyka, kaczki lub innych mięs czy pasztetów warzywnych, podawanych często na świątecznych stołach idealny będzie aromatyczny sos przygotowany ze świeżych owoców żurawiny i jabłek. Ja natknęłam się na przepis Jamiego Oliviera

Składniki:

500 g świeżych lub mrożonych owoców żurawiny
2 jabłka
150 g cukru trzcinowego
1 laska cynamonu

 

Jak Wam się podobają te przepisy świąteczne? Mam nadzieję, że zainspirują Was i sprawią, że świąteczne gotowanie będzie przyjemnie spędzonym czasem, a nie tylko żmudną pracą. Zapraszam Was do dzielenia się Waszymi pomysłami na zdrowe i pyszne świąteczne dania – zarówno te tradycyjne, jak i zupełnie nowoczesne.

Zdjęcie tytułowe: ProFlowers, Flickr na licencji Creative Commons

 

 

  • http://polowanie-na-zdrowie.blogspot.com/ Polowanie na Zdrowie

    Pamiętam, że w zeszłym roku ryba po grecku (bodajże dorsz to był) mi bardzo smakowała, ale tak że aż mi się raz dwa przejadło i nie tknę tego już z 3 lata do przodu :-).