9 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności

9 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności

Moja siostra poprosiła mnie, żebym napisała o naturalnych sposobach na przeziębienie. Postanowiłam jednak ten temat zostawić na kolejny wpis, bo uważam, że jesienią i zimą, kiedy stale narażeni jesteśmy na wychłodzenie, bakterie i wirusy najważniejsze jest regularne wzmacnianie odporności organizmu. Nie dopiero wtedy, kiedy coś nas „bierze”, ale w całym sezonie jesienno-zimowym. Zdrowy organizm dzielnie broni się przed infekcjami, a nawet jeżeli zdarzy nam się przeziębienie, przebiega ono dużo łagodniej i szybciej.

Natura wspaniale nas wspiera w podnoszeniu odporności. Większość metod, które przedstawiłam poniżej stosuję regularnie i to naprawdę działa: nie pamiętam, kiedy ostatnio byłam chora.

9 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności

Na odporność organizmu wpływa cały nasz styl życia: to, co jemy, czy ruszamy się regularnie, ilość i jakość snu, poziom stresu. Dziś skupię się na prostych, naturalnych sposobach na podniesienie odporności, które bez większego wysiłku można stosować codziennie.

 

1. Imbir (świeży i suszony)


Imbir działa antybakteryjnie, przeciwzapalne i rozgrzewająco, dlatego w sezonie jesienno-zimowym warto używać go codziennie. Ze świeżego korzenia imbiru robię herbatkę, dodaję kilka plasterków do koktajlów warzywno-owocowych lub deserów, a czasem zjadam plasterek na surowo. Suszony dodaję do zup i innych dań na ciepło, a także dosypuję szczyptę do zielonej herbaty.

Przepis na herbatkę imbirową (dla 2 osób)

1-2 cm korzenia imbiru
sok z połówki cytryny
1 łyżka naturalnego miodu
2 szklanki gorącej wody

Obrany i pokrojony w plastry imbir zalewam gorącą wodą, czekam aż trochę przestygnie, a następnie dodaję sok z cytryny i miód.

 

Przepis na szybki deser imbirowy

 2 cm korzenia imbiru
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka miodu naturalnego
szczypta wanilii (ewentualnie cukru z prawdziwą wanilią)
szczypta cynamonu

Składniki wystarczy zmiksować i schłodzić w lodówce:)

 

2. Cytryna i miód


Woda z sokiem z cytryny i miodem to połączenie znane chyba każdemu, kto stara się leczyć naturalnie i zdrowo odżywiać. I słusznie: ma działanie wzmacniające i antybakteryjne, pozytywnie wpływa na trawienie. Ja oprócz tego napoju ostatnio często sięgam także po sos miodowy z olejem lnianym – to superzdrowy i pyszny dodatek do sałatek.

Przepis na sos z miodem, olejem lnianym i cytryną

2 łyżki naturalnego miodu
1 łyżka przegotowanej, chłodnej wody
sok z połówki cytryny
ok. 10 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
opcjonalnie dodaję czasem: kilka kropli octu balsamicznego, świeżo mielony pieprz

Miód łączę z łyżeczką wody i sokiem z cytryny, a następnie dodaję olej lniany, wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Sosu używam do różnych sałatek, świetnie pasuje do rukoli i świeżego szpinaku.

 

3. Domowe soki owocowe


Odkąd pamiętam w mojej rodzinie robi się soki z malin, czarnej porzeczki i czarnego bzu, moja mama podawała nam je zawsze, kiedy byłyśmy chore. Traktuję je trochę jak magiczny eliksir zdrowia –  nie tylko dzięki zawartości witaminy C czy rozgrzewającym właściwościom – ale też pozytywnej energii, która płynie z domowych przetworów:)

 

4. Czosnek i cebula


To naturalne antybiotyki, które pomagają zwalczać bakterie, wirusy i grzyby. Jesienią i zimą staram się dodawać je częściej w postaci surowej do sałatek i sosów, a w okresie szalejącej grypy przygotowuję i wieczorem wypijam po łyżce syropu z czosnku i cytryn.   

Przepis na syrop z czosnku i cytryn 

10-15 ząbków polskiego czosnku (tego o różowym zabarwieniu)
3 cytryny
200 ml letniej wody
opcjonalnie: 2-3 łyżki naturalnego miodu

Cytryny parzę i wyciskam z nich sok (razem z miąższem, bez pestek), do niego dodaję obrany i wyciśnięty czosnek, zalewam ciepłą wodą. Można dodać także miód, ja zwykle to pomijam. Syrop zalewam wodą, przelewam do butelki lub słoika i odstawiam do lodówki na 2-3 dni. Syrop może być przechowywany w lodówce kilka tygodni, czyli aż skończymy codzienną kurację. Wzmocnienie odporności gwarantowane:)

 

5. Tran


Nie należy co prawda do moich ulubionych sposobów na zdrowie, ale w okresach przeziębień jest zdecydowanie wart uwagi. Tran dzięki zawartości kwasów omega-3 i omega-6 oraz witaminy A działa przeciwzapalnie, uszczelnia błony śluzowe i zwiększa odporność organizmu na wirusy i bakterie.

 

6. Duże dawki witaminy C


Witamina C ciągle jest jeszcze za mało doceniana w leczeniu poważnych schorzeń, chociaż coraz częściej mówi się o tym, że przyjmowanie jej w dużych dawkach może przynosić spektakularne rezultaty i wspierać m.in. leczenie raka. W codziennym wzmacnianiu odporności i walce z toksynami też jest nieoceniona. Oczywiście można ją suplementować, ja jednak stawiam przede wszystkim na naturalne źródła witaminy C w pożywieniu: papryce, natce pietruszki, ziemniakach, zielonych koktajlach.

Przepis na pietruszkową lemoniadę  

pęczek natki pietruszki
2 cytryny
1 łyżka miodu
dzbanek letniej wody

Natkę pietruszki dokładnie myję i miksuję w blenderze z dodatkiem wody. Dodaję resztę wody, wyciśnięty sok z cytryny i miód. Taką lemoniadę popijam przez cały dzień między posiłkami.

 

7. Naturalne probiotyki


Zdrowie i naturalna odporność organizmu zaczynają się od jelit. Tym, co naturalnie wspiera nasze jelita są probiotyki takie jak kiszona kapusta i ogórki (nie kwaszone!), naturalny kefir czy niepasteryzowany jogurt naturalny.

 

8. Ostre przyprawy


Zadziwia mnie czasem mądrość naszych organizmów. Wiosną czy jesienią rzadko mam ochotę na pikantne potrawy, ale gdy robi się chłodniej moje ciało podpowiada mi, żeby częściej stosować wyraziste dodatki: chilli, pieprz cayenne, papryczki jalapeño, kurkumę. Dodaję je do zup, warzywnych i mięsnych dań na ciepło. Zawarta w ostrych przyprawach kapsaicyna rozgrzewa, stymuluje do produkcji przeciwciał i poprawia odporność organizmu, kurkumin natomiast (związek zawarty w kurkumie) ma właściwości przeciwzapalne.

 

9. Dieta bogata w warzywa i owoce


I na koniec sprawa oczywista: to, czego potrzebujemy do zdrowia to pełna witamin i minerałów dieta. Warzywa i owoce są istotną jej częścią i ważne, żeby jesienią i zimą nie zapominać o dodawaniu ich do wszystkich posiłków. Teraz możemy cieszyć się sezonowymi warzywami korzeniowymi, dynią, cukinią, jabłkami, gruszkami i wieloma innymi pysznościami. Zimą, kiedy wybór świeżych warzyw i owoców jest mniejszy wystarczy przerzucić się na mrożonki (najlepiej własnoręcznie przygotowane) czy inne przetwory oraz częściej sięgać po produkty importowane.

 

Życzę Wam dużo zdrowia i chętnie poznam Wasze sposoby na naturalne wzmocnienie odporności organizmu. 

 

 

  • kristel

    Ja na wzmocnienie odporności zaczęłam brać kapsułki z ekstraktem z czosnku od Herbaya, bo trochę poczytałam i dowiedziałam się, że jednak ekstrakt ma zawsze mocniejsze działanie. No i mam nadzieję, że w tym sezonie jesienno-zimowym nie będę już tak chorować jak w zeszłym

  • grażka

    Moimi ulubieńcami są; lewoskrętna witamina c, olejek z czarnuszki, kapsułki z pierzgą bee pearl oraz imbir :)

  • lulka

    Na odporność polecam probiotyki. Odkąd codziennie biorę [probiotyk] z dobrymi bakteriami, to skończyły się u mnie ciągłe infekcje

  • Martyna

    Mi na odporność pomogły produkty pszczele. Oprócz miodu znalazłam też kapsułki ze skoncentrowaną pierzgą

  • Agata Jest

    Stosuję je od lat, ale niestety mam dość upośledzony system odpornościowy i nawet latem potrafiłam mieć zapalenie oskrzeli… Niedawno do diety dodałam Odpormax z cynkiem i olejem z wątroby rekina i wreszcie uzyskałam pożądany efekt. Nawet jednej infekcji tej jesieni. Nawet przewlekłe zmęczenie zniknęło, więc polecam jako dodatek do zdrowej diety.

  • natalia

    Świetny tekst, właśnie takiego szukałam, bo moja odporność ostatnio chyba kuleje…

  • http://naturalniezdrowy.com.pl/ Naturalnie Zdrowy

    Ostatnio wyczytałem, że por ma podobne właściwości jak cebula. Jeżówka natomiast jest również naturalnym antybiotykiem.
    Pozdrawiam :)

  • Podróżnik

    Z mojej strony polecam taki kombinat w ramach jednorazowego uzdrawiania, gdy już coś zaczyna delikatnie człowieka łapać, a L4 nie wchodzi w grę :) – gigantyczna dawka cebuli i szczypiorku (plus czosnku, jeśli lubisz i możesz sobie pozwolić na odstraszanie ludzi następnego ranka), do tego dużo picia, kubek za kubkiem przez całe popołudnie i wieczór (woda z miodem i cytryną – wiadomo, domowe soczki i owszem, soki wyciskane z owoców, zwykła letnia woda), no i grzane piwo (lub nawet dwa) z sokiem i miodem na dobry sen. Procedurę potarzać 2-3 wieczory z rzędu, co powinno poddtrzymać na nogach i w rezultacie – zażegnać choróbsko bez farmaceutycznych wspomagaczy. I pod żadnym pozorem nie zbijaj lekkiej gorączki towarzyszącej przeziębieniu – ona pomaga walczyć z intruzami!

    A ja zakupiłam dziś kawał imbiru i przyrządziłam Twoją herbatkę – w końcu lepiej zapobiegać niż leczyć, a w dodatku muszę przyznać, że smaczna :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Posta o naturalnych sposobach na przeziębienie też mam zamiar wkrótce przygotować i faktycznie tak jak piszesz: grunt to szybko zareagować, jak nas coś łapie. A Twoja procedura brzmi całkiem przyjemnie;)
      Ps. Słuszna uwaga z tą dużą ilością płynów – o tym z reguły się nie wspomina, a przecież nic lepiej nie oczyszcza niż woda. Podobnie jak uwaga dot. gorączki – leki przeciwgorączkowe przy lekko podwyższonej temperaturze to po prostu nieporozumienie.
      Pozdrawiam i zdrowia życzę:)