Warzywa i owoce a zawartość pestycydów

Słyszeliście kiedyś o listach „Dirty dozen” (Brudna dwunastka) i „Clean fifteen” (Czysta piętnastka)? To zestawienie warzyw i owoców o najwyższej lub najniższej zawartości pestycydów, przygotowywane co roku przez amerykańską organizację Environmental Working Group (EWG) na podstawie badania kilkudziesięciu tysięcy próbek produktów. Co prawda nie mamy takich badań przeprowadzonych w warunkach polskich, ale specyfika upraw czy trudności w transporcie, które dotyczą większości warzyw i owoców pozostają takie same.

Owoce i warzywa z „Dirty dozen” najlepiej więc kupować organiczne/ z zaufanego źródła albo bardzo dokładnie myć, aby usunąć pestycydy (np. z wykorzystaniem octu jabłkowego albo sody oczyszczonej).   brudna-dwunastka-czysta-pietnastka Pełną listę 50 warzyw i owoców, uszeregowanych od najbardziej do najmniej zanieczyszczonych pestycydami znajdziecie tutaj. Tłumaczenie dla nieanglojęzycznych (kolejność zgodna z grafiką):

Dirty dozen
- Brudna dwunastka:

Clean fifteen
- Czysta piętnastka:

jabłka seler naciowy pomidorki koktajlowe ogórki winogrona nektarynki brzoskwinie ziemniaki groszek importowany szpinak truskawki słodka papryka+ ostra papryka + jarmuż szparagi awokado kapusta melon kalafior bakłażan grejpfrut kiwi mango cebula papaja ananas kukurydza mrożony groszek (ziarna) bataty

Źródło: Environmental Working Group