Orkiszowa tarta z kozim serem

Orkiszowa tarta z kozim serem

Dziś przepis na tartę z kozim serem. Potrawa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i pozwala pysznie połączyć składniki zapiekane ze świeżymi.

Tarta z kozim serem – składniki


ciasto:
250 g (niepełne 2 szklanki) mąki orkiszowej
150 g zimnego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół (np. zioła prowansalskie, bazylia, oregano)

nadzienie: 
ok. 100 g koziego sera (ja miałam taki w kostkach, w oliwie z ziołami, ale może być ser w dowolnym kształcie, bez zalewy)
2-3 łyżki startego żółtego sera
1 jajko + 1 białko pozostałe z ciasta
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilkanaście oliwek  (czarnych lub zielonych)
1/2 żółtej papryki
sól
świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie

ciasto:

Do miski przesiewam przez sitko mąkę orkiszową, dodaję masło pokrojone w plastry oraz sól, dodaję żółtko. Łączę ciasto dłońmi, ucierając je, a następnie zagniatając – szybko, przez kilka minut. Formuję kulkę, zawijam ją w folię i wkładam do lodówki (na ok.1-2 h) lub zamrażarki (opcja przyspieszona, wystarczy ok. 1/2 h). Schłodzone ciasto wykładam na blachę pokrytą papierem do pieczenia (ja używam formy okrągłej o średnicy 30 cm) i rozkładam je równomiernie, zaginając po bokach na wysokość ok. 1-2 cm. Ciasto na całej powierzchni nakłuwam widelcem, a następnie obciążam specjalnymi kamyczkami (ja nie mam i zamiast nich stosuję surowe ziarenka fasoli). W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C podpiekam tartę przez ok. 15 minut. Po podpieczeniu ciasto należy trochę schłodzić – to ważne, żeby przestygło zanim wyłożymy na tartę nadzienie, w przeciwnym razie jest prawie pewne, że powstanie zakalec.

nadzienie:

Gdy tarta jest już ledwo ciepła, przygotowuję nadzienie. Do miseczki wbijam jaja i rozbijam je widelcem. Dodaję część (ok. 20g) sera owczego, starty żółty ser, sól, pieprz i zioła prowansalskie i dokładnie wszystko mieszam. Masę wylewam na przestudzoną tartę, wkładam do piekarnika (180°C) i zapiekam przez następne 15-20 minut.

kropka nad i: 

Warzywa myję i kroję: paprykę w kostkę, oliwki i pomidorki koktajlowe na pół. Pozostały ser kozi częściowo odsączam z oliwy. Wykładam wszystkie składniki na zapieczoną tartę i wstawiam do piekarnika na kolejne 5 minut, tak, aby warzywa delikatnie się podgrzały, a kozi ser leciutko się roztopił. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika posypuję ją świeżo zmielonym pieprzem – gotowe!

 

 

  • Agnieszka

    Świetny przepis, w ogóle blog jest niesamowity, dodałam go sobie do zakładki ulubione i chyba zostanę stałym bywalcem :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Cieszę się i zapraszam serdecznie:)