Alternatywny pomysł na sos kurkowy

Alternatywny pomysł na sos kurkowy

Sezon na kurki ciągle trwa, a muszę powiedzieć, że sos kurkowy to jedno z moich ulubionych dań z grzybami. Zawsze pozostawałam wierna podstawowemu przepisowi: podsmażona cebulka, kurki, śmietana, sól, pieprz. Tak dobrych i prostych połączeń nie trzeba zmieniać.

Tym razem jednak, gdy zabrałam się za przygotowywanie sosu kurkowego okazało się, że nie mam w lodówce śmietany ani nawet tłustego jogurtu czy mascarpone. Nie miałam czasu na wyjście do sklepu, więc postanowiłam użyć tego, co mam: oscypka, większej ilości masła, cebuli i… kawałka cukinii. Wyszło nadspodziewanie smacznie.

Sos kurkowy z oscypkiem i cukinią – składniki na 2 porcje


sos_kurkowy2500 g kurek
1 duży lub 3-4 małe oscypki z koziego sera
pół małej cukinii obranej ze skórki, bez miąższu i pestek
1 duża cebula
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Warzywa myję, obieram, kroję (dowolnie). Kurki myję, oczyszczam, kroję na 2-3 części. Na patelni podsmażam na maśle cebulę i czosnek, po chwili dodaję kurki i cukinię, doprawiam niewielką ilością soli. Gdy warzywa i grzyby gdy są już prawie miękkie, dorzucam kawałki oscypka i smażę jeszcze chwilę tak, żeby oscypek rozpuścił się, ale nie przywarł do patelni. Na koniec doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

Sos kurkowy smakuje dobrze chyba z wszystkim: makaronem, różnymi rodzajami kasz, ryżem, ziemniakami, a nawet z pieczywem. U mnie – ponieważ jadam ostatnio bezglutenowo – była kasza jaglana i sałatka z pomidorów i bazylii. Pycha!