Sałatka z rukoli z arbuzem, fetą i oliwkami idealna na letnie upały

Sałatka z rukoli z arbuzem, fetą i oliwkami idealna na letnie upały

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku – trochę go uprościłam, zresztą ta sałatka z rukoli i arbuza znosi wszelkie kombinacje i zawsze smakuje rewelacyjnie:) Najczęściej przygotowuję ją w czasie letnich upałów, gdy gotowanie czegokolwiek totalnie nie wchodzi w grę, a każda czynność w kuchni wymaga ode mnie ponadstandardowego wysiłku;)

Składniki [na 2-3 porcje]


4 garście rukoli
pół kilograma czerwonego lub żółtego arbuza
50 g sera feta
garść czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżki oliwy z oliwek
naturalny miód pszczeli
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Sałatkę – żeby było szybciej – przygotowuję od razu na talerzach, nie trzeba wcześniej mieszać składników. Przygotowanie jest najprostsze na świecie: myję i usuwam pestki z arbuza, kroję go w kostki ok. 2-3 cm. Na talerzu układam umytą rukolę, na nią wykładam arbuza, czarne oliwki i pokruszony ser feta. W miseczce przygotowuję sos: mieszam oliwę oliwek, ocet balsamiczny, czasem zagęszczam odrobiną naturalnego miodu. Sosem polewam talerze z sałatą, posypuję świeżym mielonym pieprzem i voila!

Ps. Sałatka z rukoli smakuje też świetnie… bez rukoli;) Po prostu arbuz, oliwki i feta + prażone ziarna słonecznika i dyni, żeby było trochę treściwiej.