Przygotowanie spiżarni na zimę – część III: przetwory kreatywne:)

Przygotowanie spiżarni na zimę – część III: przetwory kreatywne:)

Zapraszam Was na ostatni wpis z serii „Przygotowanie spiżarni na zimę”. Pisałam już o sposobach szybkich i praktycznych (mrożeniu i warzywnych sosach), dziś czas na to, co w robieniu przetworów lubię najbardziej - możliwość kreatywnego wyżycia się i dobrej zabawy. Przygotowywanie konfitur, soków czy sałatek zimowych nie musi być przecież seryjną produkcją, można pokusić się o własne, autorskie „edycje limitowane”, nawet jeżeli będą to 1-2 słoiczki:)

Kiedy robię przetwory, często „masę bazową” dzielę na kilka porcji i każdą z nich przyprawiam zupełnie inaczej – z korzenną nutą, na ostro, z jakimś dodatkowym, czasem pozornie niepasującym składnikiem. Może niewiele to ma wspólnego z efektywnością, ale w takim pichceniu jest jakaś energia, radość tworzenia. Nie ma przepisów, jest tylko moja inwencja i smakowanie tak długo, aż poczuję, że to jest to – uwielbiam tak gotować i Was też bardzo do tego zachęcam!

Dodam tylko, że takie własnoręcznie przygotowane, oryginalne przetwory będą świetnym prezentem np. z okazji świąt Bożego Narodzenia. Poniżej kilka moich inspiracji, ale nie sugerujcie się nimi za bardzo – przewodnikiem w przygotowywaniu kreatywnych przetworów niech będzie Wasza wyobraźnia, no i oczywiście kubki smakowe!:)

 

Mus z jabłek, dyni i imbiru


Składniki:
jabłka obrane ze skórki, dynia, korzeń imbiru, cynamon

Bazą są gotowane jabłka – moja mama zamyka je w słoikach, a potem wykorzystuje do szarlotek albo ryżu z jabłkami. Ja dodałam dynię, imbir i inne przyprawy korzenne i po zagotowaniu zmiksowałam w blenderze. Mus najpierw wydawał się trochę mdły w smaku, dopiero po jakimś czasie zyskał wyraźną, ostrą nutę imbiru – pycha! Pyszny na ciepło, np. z kaszą jaglaną.

 

Jabłka z pomarańczą, miodem i chilli


Składniki:
jabłka, pomarańcza (miąższ i skórka), sok z cytryny, cynamon, naturalny miód, sporo chilli, goździki

Kolejny eksperyment z jabłkami (w tym roku mieliśmy ich rekordowo dużo) – połączyłam je z sokiem z cytryny, chilli i dodałam składniki, które kojarzą mi się ze świętami: pomarańczę ze skórką, goździki, cynamon, a po przestudzeniu – łyżkę miodu. Z otwarciem pierwszego i jedynego słoika czekam na grudzień i przedświąteczną atmosferę:)

 

Czekoladowa konfitura porzeczkowo-śliwkowa


Składniki:
czarne porzeczki, śliwki, cukier trzcinowy, naturalne kakao i karob, gorzka czekolada

Do przygotowania takiej konfitury można użyć mrożonych owoców (zarówno porzeczki, jak i śliwki świetnie się tak przechowują). Wystarczy przesmażyć je z cukrem, a potem dodać kakao, karob, ewentualnie rozpuszczoną gorzką czekoladę. Przyjemność wyjadania takiej konfitury łyżeczką ze słoika jest porównywalna do wyjadania nutelli;) (lub większa – bo to samo zdrowie!)

 

Gruszki w brandy


Składniki:
gruszki, cukier lub miód, cynamon, goździki, brandy, woda

To popisowy produkt mojej kuzynki – próbowałam tylko raz, ale tego smaku się nie zapomina:) Gruszki zalane syropem miodowo-alkoholowym z przyprawami korzennymi to deser idealny na zimowe popołudnia.

 

Musztarda z miodem i zielonym pieprzem


Składniki:
biała i czarna gorczyca, ocet balsamiczny, miód, odrobinę białego wina, sól, zielony pieprz, trochę wody

Kiedyś sądziłam, że przygotowanie własnej musztardy jest skomplikowanei czasochłonne, ale nic podobnego – zalewamy gorczycę octem i wodą, pozostawiamy na kilkanaście godzin. Po tym czasie, gdy gorczyca nasiąknie, możemy ją zblendować i doprawić według własnych upodobań, np. miodem, białym winem albo – w wersji mniej typowej – zielonym pieprzem.

 

Domowe nalewki


Przygotowywanie nalewek to także szerokie pole do popisu – moje ulubione to: korzenna nalewka z dzikiej róży, miodowo-cytrynowa nalewka z kwiatów czarnego bzu i nasz udany eksperyment, który powstał po zlaniu syropu z pędów sosny i zalaniu resztek wódką.

 

Jeżeli też lubicie takie improwizacje w gotowaniu, życzę zaskakujących, ale pysznych efektów:)

 

 

 

  • http://www.kinoswinka.pl/ Świnka

    Super! Zawsze mi się marzy, że jak będę miała własny dom to będę robić przetwory. Moja Babcia to Mistrzyni w tych sprawach, Mama próbuje swoich sił, zrobiła ogórki :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      O tak, babcie to w ogóle często mistrzynie w różnych dziedzinach – tylko trzeba na nie spojrzeć z odpowiedniej perspektywy;) Pozdrowienia!