Przepis na owsiankę (bezglutenową) + moje najlepsze kombinacje

Przepis na owsiankę (bezglutenową) + moje najlepsze kombinacje

Czasami tęsknię za owsiankowym śniadaniem, które kiedyś jadałam niemal codziennie. Odkąd wyeliminowałam z diety gluten, mój przepis na owsiankę uwzględnia płatki bezglutenowe – w smaku identyczne, chociaż cena jakieś 5 razy wyższa. Pozostałe ulubione składniki w zasadzie pozostały bez zmian.

Owsianka – przepis bazowy

Składniki: 
4-5 łyżek (ok. 40-50 g) płatków owsianych górskich lub – jak w moim przypadku – bezglutenowych
pół szklanki gotowanej gorącej wody
6-8 orzechów orzechów – laskowe, włoskie lub nerkowca, migdały
1 garstka bakalii – rodzynki, żurawina, śliwki suszone, itp.
1/2 łyżeczki miodu naturalnego
ulubione owoce – najlepiej świeże sezonowe, poza sezonem: mrożone, suszone lub w formie konfitury

opcjonalnie:
1/2 łyżeczki pestek – dyni, słonecznika, siemienia lnianego itp.
przyprawy i zioła do smaku – cynamon, imbir, mięta, itp.

Przygotowanie

Płatki wsypuję do miski, zalewam gorącą wodą, odstawiam na 5-10 min i czekam aż zmiękną, a owsianka przestygnie. Następnie dodaję miód (uwaga, ważne, żeby go nie podgrzewać i nie dodawać zbyt wcześnie – w temperaturze powyżej 40°C traci swoje cenne właściwości!), wybrane orzechy i bakalie, mieszam. Na wierzch układam pokrojone owoce, posypuję szczyptą przypraw, dekoruję ziołami, pestkami. Do tego zielona herbata i pyszne, zdrowe śniadanie gotowe!

To mój najszybszy, bazowy przepis na owsiankę, a poniżej moje ulubione wariacje na jego temat.

Owsianka ze śliwkami z czekoladową nutą

Składniki: 

4 łyżki płatków owsianych zwykłych
orzechy laskowe
żurawina

1/3 łyżeczki miodu naturalnego
10-12 przekrojonych na pół śliwek
1 łyżeczka kremu czekoladowego, np. nutelli (najlepiej własnej produkcji;)) lub 3 kostki startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady
1 łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie

Składniki zalewam wodą, po ok. 10 minutach dodaję pozostałe składniki i mieszam jak w przepisie bazowym, na wierzch układam śliwki i dodaję krem czekoladowy lub startą czekoladę. Całość mieszam bezpośrednio przed zjedzeniem.

Owsianka na letnie upały

Składniki: 

4-5 łyżek płatków górskich lub błyskawicznych
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zamiast wody)
żurawina i rodzynki
3/4 szklanki świeżych malin
pestki dyni

Przygotowanie

Płatki (w tym przypadku najlepsze będą rozdrobnione płatki górskie lub, wyjątkowo, płatki błyskawiczne) zalewam świeżo wyciśniętym, zimnym sokiem z pomarańczy (ostatecznie może być też sok pomarańczowy 100% z kartonu), odstawiam na kilka minut aż zmiękną. Dodaję pozostałe składniki (zauważcie, że niepotrzebny jest miód, bo sok jest słodki), mieszam. Pyszne, orzeźwiające, chłodzące śniadanie gotowe!

A jaki jest Wasz ulubiony przepis na owsiankę?

 

 

  • Magdalena

    Muszę wypróbować owsiankę ‚na letnie upały’ :) Albo ogólnie wkroić pomarańczę, bo zazwyczaj mam bardziej na słodko – polecam z pieczonym bananem i cynamonem. :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Co prawda do letnich upałów jeszcze nam daleko…;) A z pieczonym bananem chyba nigdy nie jadłam owsianki, wypróbuję, musi być pyszna.

      • Magdalena

        Jest przepyszna. Nie zdziwię się jak znajdzie się niedługo, a kto wie na blogu, bo komu nie powiem, to większość ‚ tego u mnie jeszcze nie było’ czekam w takim razie na opinię :)