Podsumowanie detoksu i konkurs z książkami do wygrania

Podsumowanie detoksu i konkurs z książkami do wygrania

Stali czytelnicy Health and the City wiedzą, że od dłuższego czasu wytrwale poszukuję dla siebie optymalnego modelu odżywiania. Na przestrzeni kilku lat wprowadziłam wiele mniejszych i większych zmian: przestałam jeść produkty pszenne, rafinowany cukier i wysoko przetworzoną żywność, testuję różne proporcje poszczególnych grup żywności, w związku z problemami z tarczycą okresowo zrezygnowałam także z glutenu. Wybieram naturalne produkty, zwracam uwagę na ich jakość i źródło, jem dużo warzyw. Nie skłamię chyba mówiąc, że moja dieta jest zdrowa i zróżnicowana. Mimo to czuję, że to nie jest jeszcze optimum.

Niedoczynność tarczycy utrudnia mi powrót do wagi, przy której czuję się we własnej skórze najlepiej. Chociaż BMI mam w normie, czuję, że to nie jest „moja norma” – wiecie, co mam na myśli? W tym sezonie zauważyłam też spadek odporności – nie chorowałam od kilku lat, a tymczasem w tym roku jakoś częściej dopadają mnie różne infekcje. Zimą apogeum osiągnął też mój apetyt na wszystko, co słodkie – i chociaż starałam się wybierać zdrowe wersje słodkości (na bazie miodu, suszonych owoców czy gorzkiej czekolady), czułam po prostu, że brakuje mi równowagi. Szukając przyczyn i rozwiązań takiego stanu rzeczy, zdecydowałam się na detoks cukrowy.

Mój bilans cukrowego detoksu

Słodkiego smaku zawsze było w mojej diecie relatywnie dużo, nawet jeżeli w tych zdrowszych wersjach – właśnie dlatego postanowiłam się z tego nadmiaru oczyścić. Stosowałam się i nadal stosuję do założeń, które opisywałam tutaj - z tą tylko różnicą, że wcześniej powróciłam do niektórych owoców oraz małych ilości miodu, a detoks cukrowy wspieram jeszcze dodatkowo weekendowym oczyszczaniem warzywnym (o tym napiszę już wkrótce).

Z perspektywy ostatnich 5 tygodni mogę powiedzieć, że taki detoks to coś, czego mój organizm od dawna potrzebował. Naprawdę uwolniłam się dzięki temu od niemal codziennej chętki na coś słodkiego, a „stopień czekoladowości” przestał być wyznacznikiem pysznego posiłku;)

Co jeszcze zyskałam dzięki przerwie w spożywaniu fruktozy?

  • poczucie lekkości i brak spadków energii po posiłkach – wcześniej nie miałam z tym większego problemu na co dzień, ale dopiero teraz poczułam, że może być znacznie lepiej
  • satysfakcję, że to ja mam kontrolę nad jedzeniem, a nie odwrotnie – nawet jeżeli mowa o czekoladzie, do której zawsze miałam słabość
  • 2 kg mniej: waga, która wcześniej – mimo zdrowej diety i ruchu – ani drgnęła, po 3-4 tygodniach zaczęła leciutko, regularnie spadać
  • inspirację do nowych, pysznych eksperymentów kulinarnych
  • wielką motywację i wiarę w to, że okresowe, niekoniecznie restrykcyjne posty są dla naszego zdrowia bardzo cenne

Chociaż myślę, że najlepszy program detoksu podpowiedzieć nam może nasza własna intuicja i w mojej diecie nie zamierzam kierować się żadnymi „odgórnymi” wytycznymi, to jednak uważam, że lektura „Rzucam cukier” Sary Wilson jest niezłym wstępem do zdrowych zmian w diecie. Wiele przepisów autorki zagości w mojej kuchni na stałe. Ta książka to tak naprawdę po prostu pozytywny zbiór inspiracji dotyczących zdrowego odżywiania, z którego korzystam z przyjemnością, ale też z dystansem.

Mam dla Was dobrą wiadomość: jeżeli nie mieliście okazji jeszcze nabyć książki „Rzucam cukier”, możecie ją wygrać w poniższym konkursie.

konkurs health and the city

Do wygrania 2 książki „Rzucam cukier”
i książka „Słodki sposób na alergię”


Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy:

1. polubić profil Health and the City na Facebooku
2. w komentarzu pod postem konkursowym na Facebooku albo pod tym wpisem
zamieścić Wasz ulubiony przepis na zdrowy deser bez cukru


Dwa najciekawsze przepisy nagrodzę książkami „Rzucam cukier”, a przepis, który zdobędzie najwięcej polubień innych Użytkowników zostanie nagrodzony książką „Słodki sposób na alergię” (to także pozycja warta uwagi – zbiór przepisów na zdrowe wypieki i desery bez jaj, mleka i częściowo bez glutenu). Fundatorem nagród jest wydawnictwo Pascal.

Konkurs trwa od dziś do środy 1 kwietnia, do godziny 23:59. Regulamin dostępny jest tutaj.

Zapraszam do udziału, a jeżeli macie już na półce książki, które można wygrać – proszę, poleććie konkurs Waszym znajomym:) Powodzenia!


 

edit: 3.04.2015

Moi Drodzy, czas na rozwiązanie konkursu na zdrowy deser bez cukru. Bardzo dziękuję Wam za udział – wszystkie przesłane przepisy były super! Przyznam, że miałam problem z wyłonieniem dwóch najlepszych, poprosiłam więc o pomoc moją przyjaciółkę, która cukru nie jada od paru lat – myślę, że była kompetentnym doradcą.

Oto wyniki konkursu:

Książkę „Słodki sposób na alergię” – za największą ilość Waszych polubień i przepis na bezcukrowy mus czekoladowy z malinami – otrzymuje Paulina Grygiel 

Książki „Rzucam cukier” otrzymują: 
- Małgorzata ze Zdrowa kuchnia Sowy - za proste w przygotowaniu i pełne wartościowych składników mus i owoce pod kruszonką
- Karolina Mackiewicz – za oryginalne i dwufunkcyjne ciasto/ deser cynamonowy z kaszy jaglanej z orzechami i morelami

Gratuluję, proszę prześlijcie mi Wasze dane do wysyłki nagród na adres: ika.health.and.the.city@gmail.com

 

 

  • http://ehdiblog.pl/ Ehdi Mars

    Ja ciągle mam problem z cukrem :/ ale staram się nad tym panować. Sama mam problemy z tarczycą i związane z tym zaburzenia glikemii. Gdy pilnuje jedzenia i nie pozwalam sobie na słodycze czuje się fantastycznie. W moim przypadku olbrzymie znaczenie miał sport, który też wyznaczył kierunek żywienia. Teraz bardziej wsłuchuję się we własne ciało.

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Bardzo dobrze rozumiem, co to znaczy konieczność pilnowania się i panowania nad zachciankami, szczególnie słodkimi. Nie wiem, czy tak to działa na każdego, ale mi po cukrowym detoksie coś się naprawdę zmieniło, a ciało zaczęło podpowiadać lepsze opcje (coś z ciemnej czekolady/ kakao – jak najbardziej, ale tabliczka supersłodkiej mlecznej czekolady – już niekoniecznie;) Ale do pełnej równowagi jeszcze ciągle dążę.. I masz rację, sport to ważny element tej układanki.

  • Magdalena G.

    Polecam też pyszne, zdrowe placuszki, ostatnio moje ulubione :) Potrzebujemy jedno jajko i jednego banana, które zmiksujemy, a następnie usmażymy na patelni do zarumienienia z obydwu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym i owocami według uznania. Polecam banan, brzoskwinie i kiwi, a całość posypać szczyptą cynamonu. Uczta dla podniebienia! :)

  • Magdalena G.

    Mój przepis na zdrowy i syty deser? Mega owocowy smoothie! Jest przepyszny i bardzo prosty do zrobienia.

    Wystarczy wrzucić do blendera jednego banana, kiwi, jedną brzoskwinię świeżą bądź z puszki i dwa plasterki ananasa – wszystko pokrojone w kostkę. Do tego dodać coś z mrożonych owoców, proponuję wiśnie lub truskawki i dwa listki świeżej mięty. Zalewamy wszystko mlekiem (jego ilość w zależności od tego jaką konsystencję napoju chcemy uzyskać) i dodajemy szczyptę cynamonu. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitego soku. Smacznego! :)

  • Ewa Mika

    Przebanalny i przeszybki przepis na przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym ;)

    Składniki:

    100g masła
    150g masła orzechowego
    4 łyżki miodu
    1 jajko
    200g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    150g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki

    Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Z utworzonej ‚masy’ robimy kuleczki i pieczemy 12min w 190 stopniach :)

    Jeśli ktoś lubi słodszy smak można dodać suszone owoce pokrojone na małe kawałeczki.

    Ach…już się nie mogę doczekać, jak wypróbuję przepisy innych uczestników :)
    Pozdrawiam!

  • Agnieszka Szczepańczyk-Bouazza

    Witaj :-)
    Jestem zakochana w amarantusie ostatnio więc przepis jaki proponuje to pomysł na zdrowe śniadanko, które może być również zdrową przekąską w środku dnia :-)

    AMARANTUSOWA OWSIANKA Z BANANEM – składniki:

    30 g ziarna amarantusa

    30 g płatków owsianych

    łyżka kaszy manny

    łyżeczka uprażonego ziarna słonecznika

    pół banana

    pół łyżeczki cynamonu

    mleko

    łyżeczka brązowego cukru

    AMARANTUSOWA OWSIANKA Z BANANEM – sposób przygotowania: Płatki owsiane zalać gorącą wodą. W osobny garnuszku zagotować wodę i wrzucić amarantus – gotować go ok. 1 min, po czym wrzucić do płatków, zalać mlekiem (ok. ½ szklanki) i razem gotować ok. 15 minut. Można dodać łyżkę kaszy manny w celu uzyskania gęstszej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać cynamon, sól, banana pokrojonego w półplasterki, cukier i słonecznik. Jeść ciepłe.

  • http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/ Małgorzata/kuchniasowy

    Trudno mi wybrać jeden konkretny przepis na ulubiony deser, bo mam ich wiele. Podam więc dwa i to takie, które robię w różnorakich konfiguracjach, w zależności od tego czym dysponuję i na co akurat mam ochotę.
    Obydwa proste i szybkie do wykonania.

    Pierwszy deser to mus na bazie bananów, które zawsze mam w domu, więc i zawsze taki mus jest dla mnie dostępny. Do musu dodaję (nie wszystko naraz): kakao/karob, bakalie (bardzo często żurawinę), awokado, gruszkę, popping z amarantusa albo jaglany, kokos, tahini.
    Drugi rodzaj deseru, to owoce zapiekane pod kruszonką, czyli crumble, ale nie takie klasyczne. Podstawą są oczywiście owoce (jakie mam akurat) i do tego posypka ze zmielonych migdałów, albo orzechów, albo z mąki gryczanej albo innej bezglutenowej z dodatkiem oleju kokosowego lub masła. Czasem dorzucam też pastę tahini, masło orzechowe itp. I zapiekam kilka/kilkanaście minut w piekarniku, najlepiej w kokilkach.
    Pycha!

  • http://www.dessideria-life.blogspot.com/ Dessideria

    Witaj :)
    Od pewnego czasu tak jak Ty wprowadzam zdrowe nawyki żywieniowe i deserów bez cukrów wypróbowałam już wiele :) W ramach konkursu napiszę przepis na mój ulubiony chlebek bananowy, słodki smak dają tutaj jedynie banany. Jest szybki, łatwy w wykonaniu i przede wszystkim smaczny.

    Skłądniki: 4 banany, 2,5 szkl mąki żytniej, 1 łyżeczka sody, 5 łyżek oliwy, 3 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szkl wody. Często dodaję też różne ziarna np. słonecznika lub orzechy czy żurawinę.
    Przygotowanie: W jednej misce rozgnieść banany widelcem na masę. W drugiej misce łączymy mąkę, sodę, sól.
    W trzeciej roztrzepujemy jajka i dodajemy oliwę. Połączyć wszystkie składniki z trzech mis.
    Piec w foremce keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką lub mąką, przez około 50 min.

    Jest na prawdę pyszny, słodziutki, w smaku bardziej jak ciasto ze względu na słodki posmak, który zawdzięczamy bananom :)