Odżywianie dla zdrowia – leczenie dietą wg TMC

odzywianie dla zdrowia ksiazkaNie wiem jak to się stało, że do tej pory nie wspominałam na blogu o tej książce. „Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu” Paula Pitchforda jest bowiem jedną z nielicznych książek o diecie, do których stale wracam i ciągle odkrywam w niej coś przydatnego dla siebie lub moich bliskich.

To taka biblia diety wg tradycyjnej medycyny chińskiej. Nie trzeba stosować się do tych zasad zawsze i w 100%, ale na różnych etapach życia można znaleźć cenne wskazówki i konkretne propozycje do zastosowania w przypadku dolegliwości i chorób, z którymi się borykamy. Autor szczegółowo wyjaśnia założenia filozofii odżywiania TCM i charakterystyczne dla tego nurtu pojęcia typu: energia życiowa (qi), termiczna natura pokarmów czy tzw. konstytucja człowieka. Omawia też zasady łączenia pokarmów i rzuca ciekawe spojrzenie na problem nadmiarów i niedoborów. Myślę, że nawet sceptycy znajdą w tej książce coś wartosciowego. W końcu TMC to nie chwilowy trend w dietetyce, ale licząca 3 tys. lat tradycja leczenia i coś musi w tym być. Przekonuje się o tym wielu pacjentów rozczarowanych dzisiejszą medycyną.

Pozycja, którą zdecydowanie warto mieć na swojej półce. Komu mogę polecić tę książkę szczególnie? Osobom, u których zdiagnozowano przewlekłą chorobę, a których nie satysfakcjonuje samo przyjmowanie leków – dieta może być wtedy dobrym uzupełnieniem i wsparciem dla organizmu. Osobom teoretycznie zdrowym, ale w których samopoczuciu coś szwankuje – książka ta może pomóc zrozumieć pewne zależności i obrać optymalny kierunek zmian.

 

 

  • http://www.kinoswinka.pl/ Ania Kalemba

    Mega mnie zaciekawiłaś! ;)