Święta, święta, a po świętach – oczyszczający sok z buraków z imbirem

Święta, święta, a po świętach – oczyszczający sok z buraków z imbirem

Święta i sylwester to nie najlepszy czas dla naszego układu trawiennego: nawet jeżeli wybieramy te raczej zdrowe potrawy, zwykle w tym okresie jemy więcej niż na codzień, łączymy wiele smaków i składników w jednym posiłku, częściej sięgamy po słodkości i alkohol. Zamiast zupełnie niepotrzebnych wyrzutów sumienia, lepiej wdrożyć mały poświąteczny plan naprawczy.

Niedawno pisałam o sposobach na łagodne oczyszczanie organizmu – to doskonały moment, aby wrócić do dobrych nawyków lub je zapoczątkować. Dziś chcę polecić Wam jeszcze jeden pomysł na poświąteczne oczyszczanie, który świetnie wpisuje się w aktualną porę roku. To świeżo wyciskany sok z buraka – warzywa o doskonałych właściwościach detoksykujących, które szczególnie zimą jest nie do przecenienia, bo „ratuje” nas przed małym wyborem i importowanymi warzywami o kiepskich walorach smakowych i odżywczych.

Przyznam, że po codziennym piciu wyciskanych soków podczas mojego detoksu trochę mi surowy burak obrzydł i przez jakiś czas nie mogłam na niego patrzeć. Znalazłam jednak na to sposób: intensywne w smaku dodatki, takie jak imbir czy cytryna, które zdecydowanie poprawiają smak soku i przy okazji świetnie wspierają proces oczyszczania.

Sok z buraków – składniki dla 2 osób


2 buraki ćwikłowe
2 soczyste jabłka
1 marchewka
mały kawałek korzenia selera
3 cm korzenia imbiru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego

Przygotowanie i spożywanie

Buraki, seler i imbir dokładnie myję, obieram ze skórki. Marchewki i jabłka (ekologiczne) myję i zostawiam w skórkach. Wszystkie składniki kroję i wrzucam do sokowirówki. Do wyciśniętego soku dodaję sok z cytryny i oliwę z oliwek.

Soku z buraków nie powinniśmy pić od razu po wyciśnięciu, szczególnie w przypadku dolegliwości jelitowych lub trawiennych – ja piję sok ok. 30 minut po przyrządzeniu, jest wtedy łagodniejszy i łatwiejszy do strawienia.

Świeżo wyciśnięte soki warzywne to ekspresowy zastrzyk witamin i jednocześnie ulga dla naszego systemu trawiennego – dlatego po świętach i sylwestrowej imprezie warto sięgać po nie częściej, np. kilka dni z rzędu (dla urozmaicenia dowolnie zmieniając proporcje i warzywa, które wrzucimy do sokowirówki). Na zdrowie!

 

 

  • http://naturalniezdrowy.com.pl/ Naturalnie Zdrowy

    Brzmi dość smakowicie, a jak długo potraktować swoje ciało taką kuracją?

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Kiedy oczyszczałam organizm kompleksowo, sok z buraków (łączony z innymi warzywami: marchwią, selerem, czarną rzepą) piłam prawie codziennie przez ok. 2 miesiące – to był zresztą tylko jeden z elementów całej kuracji. Ale jeżeli chcesz lekko oczyścić się np. po świętach, myślę, że już po 3-4 dniach poczujesz różnicę.

  • zielone koktajle

    Uwielbiamy wszelkie detoksy z burakami, one mają niesamowite właściwości i dodają mocy!