Oczyszczający zielony koktajl z młodą pokrzywą

Oczyszczający zielony koktajl z młodą pokrzywą

Chociaż całym sercem popieram ideę slow life, to jednak czas zdecydowanie nie płynie mi ostatnio w rytmie slow;) Maj w tym roku totalnie mnie zaskoczył – jeszcze niedawno było szaro i ponuro, a tu już wiosna w pełni i czas na zbiory młodych, dziko rosnących roślin.

Wśród majowych roślin na szczególną uwagę zasługuje pokrzywa, której prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza teraz, kiedy świeżych, sezonowych warzyw nie ma jeszcze zbyt wiele.

Pokrzywa słynie przede wszystkim z działania oczyszczającego i wzmacniającego, a także z korzystnego wpływu na włosy i paznokcie. Jest bogata w chlorofil i kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, krzem i jod oraz witaminy (C, A, B oraz K).

W jakiej formie stosować pokrzywę?

W tamtym roku wyciskałam z niej sok, który po łyżce popijałam przez 2 tygodnie i stosowałam do płukania włosów. W tym roku stawiam na kreatywne, ale mało pracochłonne wykorzystanie świeżej pokrzywy (po porządnym wypłukaniu lub sparzeniu): dodaję ją po prostu do zup, sałatek i koktajli. Dziś przepis na oczyszczający, przyjemnie kwaskowy zielony koktajl.

Zielony koktajl oczyszczający z młodą pokrzywą


Składniki (na 2 porcje):

2 garści rukoli
garść młodej pokrzywy
grejpfrut lub pomarańcza
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki naturalnego miodu
niecała szklanka wody

opcjonalnie: inne zielone liście: jarmuż, roszponka, liście mniszka lekarskiego, natka pietruszki, nasiona chia

Przygotowanie

Jak zwykle w przypadku koktajli – banalne. Wszystkie składniki dokładnie myjemy i blendujemy. Pijemy na świeżo od razu po przygotowaniu. Na zdrowie!

Oczywiście to tylko jedna z możliwości wykorzystania pokrzywy. Najłatwiej stosować ją tak jak szpinak: blanszując lub lekko dusząc – w takiej formie będzie idealna do potraw z jaj, makaronów czy mięsa. Jeżeli macie ochotę poeksperymentować, polecam na przykład pokrzywowe pesto, zupę szczawiowo-pokrzywową albo sałatkę z rukolą, pokrzywą, pomarańczą i granatem. Warto też liście pokrzywy zasuszyć, by móc popijać ją po sezonie w formie herbatki.

Ps. Więcej przepisów i informacji o pokrzywie znajdziecie na przykład  tym tekście na blogu Agnieszki Maciąg.

 

 

  • Daria

    A taka pokrzywa poddana obróbce termicznej zachowa witaminy? To raczej mało prawdopodobne. Przed dodaniem do koktajlu wystarczy umyć dobrze pokrzywę i zblendować? Nie doświadczymy żadnego oparzenia?

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Przypuszczam, ze podobnie jak większość warzyw traci część wartości, ale na pewno nie wszystkie. Co do spożywania na surowo – ja blendowalam młodą pokrzywę tylko po umyciu zimną wodą i nigdy nie doświadczyłam wrażenia, że koktajl piecze czy parzy podniebienie.

  • http://www.easytobefit.pl Malwina Reszczyńska

    Brzmi zachęcająco, z pewnością wiec wypróbuję :)

  • http://zielonekoktajle.blogspot.com/ zielone koktajle

    Pysznie, zdrowo i zielono! To lubimy :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Fakt, to taki koktajl w Waszym stylu;) – wiem, bo nie raz mnie zainspirowały Wasze przepisy:) Pozdrawiam!

  • http://blog.fiolkaendorfin.pl Sylwia Pawlak

    Właśnie wybieram się pod koniec tego tygodnia na pokrzywowe polowanie. Już nie mogę się doczekać eksperymentów :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Na zdrowie!:)

  • http://swieczek.pl/ Świeczek

    A mnie się marzy pesto pokrzywowe, widziałam też przepis na świeży makaron z jej dodatkiem!

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Podobno pesto z pokrzywy i podagrycznika jest super, moja siostra w tym roku miała robić, ale nie miałam jeszcze okazji spróbować:)