Nic Nowego, czyli promujemy polską żywność [wspólna akcja blogerów]

Nic Nowego, czyli promujemy polską żywność [wspólna akcja blogerów]

Moda na zdrowe odżywianie zagościła już u nas na dobre – i bardzo dobrze! Jak to zwykle bywa, tam, gdzie potencjał rynku jest spory, pojawia się coraz większa konkurencja, która prześciga się w sposobach na przyciągnięcie klienta. Konkuruje cenami, kusi egzotycznymi nowościami i kreuje nowe potrzeby. Dla nas, konsumentów, taka sytuacja ma wiele plusów: szerszy wybór, lepsza dostępność i niższe ceny. Nic tylko korzystać. Ale uważam, że warto brać pod uwagę szeroki kontekst całej sprawy i dokonywać takich wyborów, które w długim czasie przełożą się na ważne, pozytywne zmiany w naszym ‚nowoczesnym’ modelu konsumpcyjnym.

Obserwuję rynek zdrowej żywności od dłuższego czasu, zarówno prywatnie, jak i zawodowo – i przyznam, że coraz mniej kręcą mnie te wszystkie zdrowe nowości. Chyba przestaję nadążać, bo co sezon sprzedawcy lansują nam nowe zdrowe hity żywieniowe, a naukowcy polecają kolejne najlepsze dla zdrowia diety. Owszem, lubię i kupuję różne nowinki: nasiona chia, olej czy mleko kokosowe, egzotyczne owoce. Lubię kulinarne eksperymenty i różnorodność. Ale coraz bliższa jest mi „babcina” filozofia prostego, wiejskiego gotowania: dieta bazująca na świeżych, sezonowych produktach, a poza sezonem – sięganie do zgromadzonych latem i jesienią zapasów. Widzę wielką mądrość w takim podporządkowaniu się sezonowości, porom roku i zmieniającym się wraz z nimi potrzebom naszych organizmów. A kiedy dodam do tego jeszcze trochę ideologii: kwestie ekologiczne związane z transportem żywności oraz argumenty typowo społeczne: wspieranie rodzimej gospodarki i miejsc pracy , a także chęć rozsądnego wydawania pieniędzy – wychodzi mi, że najrozsądniej kupować żywność lokalną, najlepiej bezpośrednio od rolnika albo… uprawiać, co się da samemu:)

„Nic Nowego – polskie superjedzenie” – idea akcji

Ta potrzeba powrotu do żywieniowych korzeni znalazła ujście w crossblogowej akcji „Nic Nowego – polskie superjedzenie”. Razem z Afterkorpo, Lifemanagerką, Vi&raw oraz Naturalnie Zdrowym chcemy promować nasze rodzime, uprawiane tu od lat i używane przez nasze prababcie „zwykłe” pokarmy. Nie odkrywamy niczego nowego (stąd nazwa akcji), wręcz przeciwnie – chcemy tylko przypomnieć Wam, ze „nasze jest dobre”, a często nawet lepsze, bo rosnące w naszej szerokości geograficznej, czyli naturalnie dopasowane do naszych potrzeb. Czy siemię lniane ustepuje w czymś nasionom chia, a kasza gryczna- quinoa? Czy to, że nikt nie wykłada grubej kasy na promocję natki pietruszki, buraka czy jabłek oznacza, że daleko im do cudownych superfoods? Wręcz przeciwnie!

W czerwcu i lipcu na naszych blogach będziemy starali się przekonać Was, że kuchnia bazująca na „starych dobrych” polskich produktach może być zdrowa, tania i kreatywna. Kolejno co kilka dni publikować będziemy nasze autorskie albo tradycyjne przepisy na potrawy z sezonowych, lokalnych składników. Jeżeli jesteście ciekawi, co uda się z tego upichcić, zaglądajcie na bieżąco na nasze blogi.

No i mam nadzieję, że sami też wkręcicie się w takie sezonowe gotowanie:) Swój czas ma teraz wiele pysznych warzyw i owoców, dlatego serdecznie Was zachęcam do przyjrzenia się im na nowo, z większą uwagą!

Ps. Akcję możecie śledzić na Facebooku – szukajcie po #nicnowego #polskiesuperjedzenie.

 

Do tej pory w ramach akcji ukazały się przepisy na:


Zupę krem z selera i makaron z serem, malinami i miętą u Afterkorpo
Ryż z rzepą i fasolką u Naturalnie Zdrowego
Sałatkę z bobu z młodymi ziemniakami i boczkiem u mnie:)
Młodą kapustę (bardzo koperkową) z młodymi ziemniaczkami na blogu Healthy Life Connoisseur
Sałatkę tabbouleh z bobu u Vi&raw
3 przepisy na kalafior: pikantne różyczki, pieczony i kotlety z kalafiora u LifeManagerki
Kapuściany gaj i indyk złotem się mieniący:) u Afterkorpo
Pieczone jabłko z nadzieniem rodzynkowo-kokosowym u Naturalnie Zdrowego
Pudding z siemienia lnianego z malinami u HLC
Chłodnik wiśniowy u Lifemanagerki

Zaglądajcie tu regularnie, będzie tych przepisów więcej:)

 

 

 

  • http://swieczek.wordpress.com/ Świeczek

    Czy to koniec tej akcji? ;)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Na razie koniec, ale z Agą z Afterkorpo już myślałyśmy wstępnie o II edycji w bliżej nieokreślonej przyszłości, może więcej blogów się w to zaangażuje. Jesteś chętna? A może masz jakieś sugestie?:)

      • http://swieczek.wordpress.com/ Świeczek

        Najpierw bym musiała mieć żyjącego bloga :D

        Po prostu bardzo mi się podobała ta akcja, wykorzystałam lub sparafrazowałam część przepisów. I dlatego chętnie poczytałabym więcej! Powodzenia w organizacji :)

  • http://www.easytobefit.pl easytobefit.pl

    Zgadzam się, coraz więcej jest nowych wynalazków – takich „FIT”, nowe – zdrowe – zero kalorii, za zapomina się o tym, że z polskiego jedzenia zebranego na wiejskich ogródkach też można wyczarować pyszne sałatki i obiadki :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Dokładnie tak:)

  • http://www.agnieszkasportygirl.pl Agnieszka SportyGirl

    Całą sobą popieram akcję i na pewno będę Was regularnie odwiedzać. Sama coraz bardziej zagłębiam się w ten temat :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Super, serdecznie zapraszamy!

  • http://www.slow-your-life.blogspot.com Alexandra

    Rewelacja, już pisałam u Lifemanagerki. Popieram Was i będę czytać! :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Cieszę się, że pomysł „chwycił” i serdecznie zapraszam do regularnego zaglądania na wszystkie 5 blogów:)

      • http://www.slow-your-life.blogspot.com Alexandra

        Z pewnością będę, poleciłam Waszą akcję u siebie! Nie mam zbyt wielkiej publiki, ale zawsze jakąś. Oby dotarła dalej! :)

        • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

          Dziękuję pięknie za polecenie! :)
          A możesz też masz ochotę wziąć udział w akcji? Jeżeli tak, opublikuj swój przepis u siebie na blogu z nazwą/ logo Nic Nowego i daj nam znać – podlinkujemy Twój przepis na swoich blogach. Im więcej nas, tym lepiej dla „polskiego superfoods”:)

  • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

    Cieszę się, że Ci się podoba i zapraszam do przyłączenia się:) Opublikuj na swoim blogu przepis/ przepisy bazujące na polskich sezonowych produktach (możesz wykorzystać nasze logo akcji) i podrzuć linki, dołączymy je do katalogu przepisów na naszych blogach. Pozdrawiam!

  • http://www.dessideria-life.blogspot.com/ Dessideria

    To ja czekam na te przepisy bo akcja baaaardzo mi się podoba :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Pierwszy będzie na http://afterkorpo.pl/ – na mnie kolej przyjdzie pod koniec czerwca:)