Mus czekoladowy z awokado i bananem

Mus czekoladowy z awokado i bananem

Czekolada jest moją ulubioną słabością, z którą świadomie przestałam walczyć;) Tym bardziej, że można wyczarować z niej desery, które są nie tylko najpyszniejsze na świecie, ale też całkiem zdrowe. Ostatnio podzieliłam się z Wami pomysłem na ciasto czekoladowe z buraków, a dziś jeszcze łatwiejszy i szybszy przepis na pyszny, aksamitny mus czekoladowy z awokado, bananem i mlekiem kokosowym.

Mus czekoladowy – składniki na 2 porcje


1 dojrzałe awokado
1 duży dojrzały banan
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/3 tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady
4-5 łyżek czubatych naturalnego kakao i/lub karobu
1 łyżka miodu naturalnego lub syropu klonowego
2 łyżki ciepłej wody
dowolne owoce do przybrania, mogą też być wiórki kokosowe, orzechy, itp.

mus czekoladowy

Przygotowanie

W miseczce w kąpieli wodnej rozpuszczam gorzką czekoladę, dodaję do niej odrobinę ciepłej wody, a potem miód i kakao, wszystko razem dokładnie mieszam. Obrane awokado, banana i mleko kokosowe miksuję w blenderze, na końcu dodając roztopione składniki. Mus czekoladowy, który powstanie najpierw ma niezbyt gęstą konsystencję, ale po wstawieniu do lodówki na ok. pół godziny jeszcze trochę zgęstnieje. Jeżeli chcecie, żeby deser był bardziej sycący można dodać pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (oczywiście ją też trzeba zmiksować na gładko).

Mus podaję w salaterkach, na wierzchu układając to, co akurat mam pod ręką: owoce, bakalie, wiórki kokosowe. Tym razem była to gruszka i maliny oraz kawałki startej czekolady, ale możliwości jest wiele: czarne porzeczki, jagody, borówki, banan, wiórki kokosowe i czekolada, jabłka i migdały, konfitury, gęsty sok owocowy, np. z malin albo porzeczek. Do czekolady pasuje niemal wszystko:)

 

 

  • Magda

    Pyszny jest Twój mus :)

  • Kasia Dorna

    zrobię jutro – wygląda i brzmi pysznie! :)

  • http://artinowyswiat.blogspot.com/ Magdalena Gawenda

    wygląda pysznie

  • Justyna

    Czekałam na ten przepis! Muszę przyznać, że mus jest wyjątkowo smaczny!

  • http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/ kuchniasowy .

    Taki mus nadaje się też jako krem do przekładania ciasta, albo do naleśników.