Leksykon smaków – biblia każdego smakosza

leksykon-smakow-b-iext51080223Niedawno nakładem wydawnictwa Buchmann ukazała się pozycja, którą znałam już z zagranicznej blogosfery – „Leksykon smaków” Niki Segnit. Ta książka nazywana jest biblią smaków nie bez przyczyny – znajdziemy w niej całe mnóstwo połączeń smakowych, zarówno tych znanych typu kaczka z jabłkami czy burak z kozim serem, jak i całkowicie zaskakujących, np. kaszanka z czekoladą albo grzyby i borówki.

Produkty podzielone są według tzw. tożsamości smaku, np. pieczony – czekolada czy kawa, ziemisty – grzyby, buraki, kumin, leśny – orzechy laskowe, dynia, kasztany, mięsny – różne rodzaje mięs, itd. Z tych grup autorka zaproponowała ok. 1000 kombinacji smakowych, które – nawet jeżeli są zupełnie odjechane – pasują do siebie doskonale. Ja te zestawienia kupuję niemal w 100%, chociaż na wiele z nich sama bym nie wpadła. Poznając je, aż chce się zamknąć w kuchni i gotować, łączyć i próbować:)

Myślę, że dla zapalonych kucharzy, szczególnie tych, którzy w kuchni lubią poeksperymentować, a nie odtwarzać gotowe przepisy, „Leksykon smaków” to prawdziwa gratka i lektura obowiązkowa.

 

 

  • http://www.kinoswinka.pl/ Ania Kalemba

    Faaaaajnie, chętnie zajrzę :)