Konfitura z czerwonej cebuli – przepis i 3 najlepsze zestawienia

Konfitura z czerwonej cebuli – przepis i 3 najlepsze zestawienia

Znacie już ten rarytas? Ja jeszcze niedawno o istnieniu czegoś tak pysznego jak konfitura z czerwonej cebuli nie miałam pojęcia. Pierwszy raz spróbowałam jej przy okazji testowania cateringu dietetycznego - była pyszna, wyrazista, charakterystyczna (podana chyba z kaszą pęczak i mięsem z indyka). Postanowiłam zrobić taką samą:)

Dodam jeszcze, że  cebula (i biała, i czerwona) jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Zawiera m.in. ważną dla zdrowia i urody siarkę, a także sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, C. Ma działanie bakteriobójcze, odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów. Najzdrowsza oczywiście będzie na surowo, ale poddana lekkiej obróbce termicznej, np. duszeniu jak w przepisie poniżej, nadal zachowuje mnóstwo cennych właściwości!

Konfitura z czerwonej cebuli


Składniki na 1 duży słoik (ok. 6-8 porcji):

0,5 kg czerwonej cebuli
1 łyżka naturalnego miodu
4 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego
odrobina oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki tymianku (ja nie miałam – użyłam rozmarynu – też ok)

opcjonalnie:
2 ząbki czosnku
pół kieliszka półwytrawnego czerwonego wina

Przygotowanie:

Cebulę kroję w pióra. Smażę powoli na oliwie z oliwek – tak, aby cebula się zeszkliła i lekko zarumieniła. Dodaję czosnek, tymianek, przyprawy. Na samym końcu dodaję miód i dolewam ocet balsamiczny i jeszcze chwileczkę mieszam, czekając aż odparuje. Gotowe! 

Najlepsze zestawienia

Z czym podawać konfiturę z czerwonej cebuli (kiedy już przestaniemy wyjadać ją po prostu łyżką;))? Oto moje propozycje:

1. Z pasztetem warzywnym

Ja przygowotuję różne warianty wegetariańskich pasztetów, wykorzystując składniki, które akurat mi zostały z innych dań: marchew, pieczarki, cebulę, soję, soczewicę, kaszę jaglaną. Fajne i proste przepisy na pasztety wegetariańskie podaje na swoim blogu Agnieszka Maciąg, np. pasztet z pieczonej marchwii albo cukinii.

2. Z pieczoną kaczką lub indykiem

Te rodzaje mięs lubią słodkawe dodatki takie jak jabłka, żurawina czy właśnie konfitura z czerwonej cebuli. Wystarczy upiec mięso na grillu lub w rękawie, a nasza konfitura zrobi z tego ciekawe i wykwintne danie.

3. Z sałatką z grillowanym serem halloumi

Kwestia Smaku – blog, na którym zawsze znajduję jakieś kulinarne inspiracje - podpowiada zestawienie konfitury z apetyczną sałatką z roszponką i serem halloumi - wierzę, że to musi być pyszne:)

 

Smacznego!

 

 

  • http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/ Małgorzata/kuchniasowy

    A ja dopiero co przeczytałam taką poradę, że do dań mięsnych z wolnowaru (a mam i się zachwycam tym wynalazkiem) jest bardzo dobrze dodać właśnie konfiturę z cebuli. No i nawet nie zdążyłam się za przepisem dobrze rozglądnąć i od razu trafiłam na Twój:)
    Jasne, że zrobię!:)
    Mam jeszcze do nadrobienia przepisy na słodkości z książki od Ciebie;)
    Pozdrawiam!

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      No to bardzo się cieszę, że w taki dobry moment trafiłam z tym przepisem:) A co do książki, ciekawa jestem, które przepisy przypadną Ci do gustu, do mojego repertuaru kilka trafiło na stałe (np. jajeczne babeczki i sernik z orzechami). Pozdrowienia!

  • AfterKorpo

    Pierwszy raz słyszę. Napaliłam się jak łysy na grzebień, jeszcze nigdy się nie zawiodłam na Twoich eksperymentach kulinarnych. Kminię tylko jak z tym winem, ale jak dłużej podsmażę, to alkohol wyparuje, a aromat pozostanie…tak myślę :-)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Jak łysy na grzebień powiadasz?:) Ale wino w ogóle nie jest potrzebne w tej potrawie! Ja też nie dodawałam u siebie, podałam w składnikach jako opcję, bo w oryginalnym przepisie było, ale wg mnie w zupełności wystarczy balsamico, także spokojnie testuj bez wina!

  • http://swieczek.wordpress.com/ Świeczek

    Omnomnom! To jeden z moich ukochanych przysmaków :) Po prostu uwielbiam. Często kupuję gotową (a najlepiej, jeśli dostanę z Anglii!), ale sama też parę razy robiłam. Można też podkręcić smak alkoholem, są różne wariacje ;) Mnie pasuje do wszystkiego, haha. Poza mięsami, także do serów, w tym tych pleśniowych, świetny dodatek do kanapek, burgerów i tart.

    W ogóle uwielbiam takie balansowanie smakiem słodkim i słonym, wszelkie chuteneye i tym podobne. Czasami nawet kanapkę z dobrą szynką i miodem ;)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Chyba mamy podobne gusta kulinarne;) Przy kolejnej konfiturze na bank testuję ją z serem pleśniowym i z jakąś tartą, bo jak o tym napisałaś to od razu wiem, że to jest to!:)

  • http://www.kinoswinka.pl/ Świnka

    Konfitura z czerwonej cebuli. Jak przeczytałam za pierwszym razem pomyślałam, że się pomyliłaś i na pewno chodziło o truskawki :D. A jednak! Ciekawa sprawa, nigdy nie jadłam cebuli tak samej :) Ale jestem bardzo ciekawa smaku :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      :) Konfitura z truskawek wg przepisu mojej mamy też będzie, ale w sezonie;) Póki co, poza sezonem, pozostaje cieszyć się z tego, że jest internet i masa inspiracji do eksperymentów z tego, co jest dostępne:)

      • http://swieczek.wordpress.com/ Świeczek

        Dobra jest jeszcze pomidorowa – iberyjski wynalazek!