Kasza jaglana na słodko: z gruszką, siemieniem lnianym i „bitą śmietaną” kokosową

Kasza jaglana na słodko: z gruszką, siemieniem lnianym i „bitą śmietaną” kokosową

Jesienią i zimą stawiam na ciepłe, solidne posiłki, a kasza jaglana jest do tego idealną bazą. Najczęściej przygotowuję ją z warzywami, ziołami, pestkami, oliwą lub masłem albo jakimś pysznym sosem - to mój sprawdzony sposób na szybki i pożywny obiad. Dziś przedstawiam Wam efekty mojego nowego eksperymentu śniadaniowego: kasza jaglana na słodko z gruszką i siemieniem lnianym. Do tego pyszna i zdrowa „bita śmietana” z mleka kokosowego, którą zachwycam się „od pierwszego zrobienia”:)

Kasza jaglana z gruszką, siemieniem lnianym i „bitą śmietaną” kokosową - składniki (dla 2 osób)


3/4 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
2 dojrzałe gruszki
4 łyżki siemienia lnianego (ja kupuję w całych łuskach i mielę)
6-8 orzechów włoskich
pół szklanki śmietanki kokosowej (czyli tej gęstszej części mleka kokosowego)
1 łyżka naturalnego miodu, ksylitolu lub cukru trzcinowego
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
cynamon lub inne ulubione słodkie przyprawy (wanilia, kardamon, a nawet odrobina kakao)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną płuczę i wrzucam do gotującej się wody (dwa razy większa ilość wody niż kaszy). Gotuję bez mieszania ok. 15 min, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie w blenderze w minipojemniku miksuję śmietankę kokosową z łyżką miodu lub cukru.

Po ugotowaniu kaszy dodaję do niej masło, doprawiam odrobiną miodu lub cukru, dodaję cynamon i świeżo zmielone siemie lniane – wszystko to dokładnie mieszam łyżką. Dorzucam pokrojoną gruszkę i orzechy włoskie. Tak przygoowaną kaszę jaglaną polewam „bitą śmietaną” kokosową i podaję oczywiście na ciepło, posypując jeszcze po wierzchu odrobiną cynamonu.

Gwarantuję Wam – takie śniadanie to dobry początek nawet najbardziej pochmurnego dnia. Mała uwaga: jak podpowiada jedna z Czytelniczek, to danie jest bogate w błonnik (znajdziemy go i w kaszy jaglanej, i siemieniu lnianym, i w orzechach, i nawet w gruszce) – dlatego po zjedzeniu takiego śniadania warto wypić szklankę płynów, np. wody, domowego soku lub kompotu.

Kasza jaglana na słodko – inne pomysły

Tak naprawdę z kaszą jaglaną jest podobnie jak z owsianką - możliwości są niemal nieograniczone. Oto kilka moich ulubionych wersji kaszy jaglanej na słodko:

  1. kasza jaglana + masło + starte jabłko + cynamon + żurawina + prażone orzechy włoskie + miód
  2. kasza jaglana + naturalne kakao lub karob + powidła śliwkowe + orzechy laskowe + kawałki gorzkiej czekolady
  3. kasza jaglana + mleko migdałowe + maliny + borówki + migdały + ksylitol
  4. kasza jaglana + mleko kokosowe + banan + kilka kostek gorzkiej czekolady + siemię lniane + wiórki kokosowe
  5. kasza jaglana + masło + podgotowane (miękkie) owoce: dynia, jabłko, gruszka + ksylitol + cynamon + kardamon + pestki dyni

A Wy jakie macie sposoby na kaszę jaglaną na słodko?

 

 

  • fitdevangel

    yummmmmy!

  • http://polowanie-na-zdrowie.blogspot.com/ Płaszczoobrosła

    Tyle błonnika – warto polecać popicie tego na koniec (po jedzeniu) szklanką wody czy soku 100% :).

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      No to niniejszym – polecam:) Dzięki za Twój głos!