Jesienny deser idealny: dyniowy mus czekoladowy i ekologiczne wino z aronii

Jesienny deser idealny: dyniowy mus czekoladowy i ekologiczne wino z aronii

[ tekst powstał we współpracy z Polską Radą Winiarstwa ]

Jesień to dla mnie zwykle bardzo aktywny czas, ale wieczorami o tej porze roku coraz częściej mam ochotę zaszyć się pod kocem z dobrą książką, lampką wina i – w wersji deluxe – jakimś pysznym deserem;)

Dziś przedstawiam mój autorski przepis na zdrowy, sezonowy, mocno czekoladowy mus dyniowy. Do stworzenia tego deseru zainspirował mnie wyrazisty smak wina Aronica, które miałam okazję ostatnio testować. Wino produkowane jest z ekologicznych, polskich upraw aronii – owocu, który znany jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Wersja, którą mam to Aronica półsłodka (semi-dry), w ofercie jest też półwytrawna i wytrawna. Dodam, że wino Aronica to produkt biorący udział w konkursie winiarskim – jeżeli jesteście zainteresowani szczegółami, zerknijcie tutaj.

I jeszcze parę słów o samej aronii, bo to jeden z cenniejszych rodzimych owoców, a chyba do tej pory nie pojawił się jeszcze tu na blogu. Owoce aronii to bogate źródło antycyjanów, obecnych także w innych owocach o ciemnej skórce, takich jak czarny bez, czarna i czerwona porzeczka, jeżyny, jagody, wiśnie czy winogrona – w aronii jest ich jednak najwięcej. Antycyjany to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy, pomocne w walce z chororami cywilizacyjnymi takimi jak miażdżyca, nowotwory czy nadciśnienie. Aronia ma też właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwalergicznie, wzmacnia układ odpornościowy oraz zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B, witaminę E i betakaroten, ułatwia też przyswajanie witaminy C.

No i oczywiście dobrze komponuje się z czekoladą:)

Mocno czekoladowy mus dyniowy


Składniki na 3-4 porcje:

ok. 2 szklanek miąższu dyni, bez pestek (dynia młoda, szczególnie typ hokkaido może być ze skórką)
1/4 szklanki wody
1 tabliczka dobrej jakości gorzkiej czekolady lub czekolada własnej produkcji (przepis bazowy tutaj)
dodatkowo 1 łyżka karobu lub ciemnego naturalnego kakao
1  łyżka suszonej żurawiny
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
4 łyżki wina aroniowego (u mnie ekologiczne wino Aronica)

opcjonalnie: wiórki kokosowe lub 2 kostki czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Dynię kroję na małe kawałki i gotuję z niewielką ilością wody oraz cynamonem. Gdy dynia jest miękka, miksuję ją w blenderze, a następnie do musu dodaję czekoladę, żurawinę, imbir i karob i wszystko to jeszcze chwilkę podgrzewam na wolnym ogniu – tak długo, aż czekolada się rozpuści.

Mieszam mus bardzo dokładnie tak, aby był jednolity i miał kremową konsystencję. Po zakończeniu gotowania, dla uzyskania bardziej wytrawnego, głębszego smaku dodaję odrobinę wina, jeszcze raz mieszam i rozlewam mus do salaterek. Deser można posypać odrobiną wiórków kokosowych lub kawałkami gorzkiej czekolady.

Mus podaję jeszcze ciepły – z kieliszkiem aroniowego wina komponuje się rewelacyjnie.

ekologiczne wino z aronii

 Do tego jeszcze dobra książka albo pozytywny film – taka kompozycja na leniwe jesienne popołudnie to dla mnie opcja idealna:)

 

 

  • http://www.dentima.pl Dentima

    Musy ubóstwiam, a że mamy pełnię sezonu na dynię…muszę wypróbować!

  • http://www.kinoswinka.pl/ Świnka

    Brzmi genialnie! :) Dynia to świetne jesienne warzywo :) Zapisuję na listę do wypróbowania :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Koniecznie daj znać, deser przypadł Ci do gustu – grono jego fanów rośnie, a moje kulinarne ego razem z nim;)

  • marzena

    juz wyprobowany pycha!

  • AfterKorpo

    na 100% pojawi się w moim domu w ten weekend :-) ja tam widzę jeszcze posiekane orzechy włoskie.

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Wszelkie kombinacje dozwolone;) Ja jadłam dziś ten mus na zimo, z lodówki i też jest pycha, może nawet jeszcze lepszy, bo czekolada i wino przegryzły się z dynią.

      • AfterKorpo

        u mnie wino I tak kurczę odpada, bo będę robiła w wersji całorodzinnej, wymyśliłam, że dodam troche soku z czerwonej porzeczki, może zakwasi nieco jak winko :-)

        • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

          Pewnie! Albo jakieś kwaśne owoce, np. aronia, czarna porzeczka – myślę, że też się sprawdzą, bo jednak coś kwaskowego dobrze temu deserowi robi:)

          • AfterKorpo

            Wypróbowałam w wersji bezalkoholowej z dżemem z czereśni i porzeczki..boskie!!!!!!!!