Zdrowe zamienniki: frytki z selera i innych warzyw korzeniowych

Zdrowe zamienniki: frytki z selera i innych warzyw korzeniowych

Już dawno zrozumiałam, że w zdrowej diecie nie chodzi o to, żeby na siłę szukać zamienników do ulubionych niezdrowych potraw. Ale czasem warto trochę „pooszukiwać” – chociażby po to, żeby odkryć nowe smaki. U mnie tak było na przykład z makaronem – okazało się, że rewelacyjną, dużo zdrowszą alternatywą do tradycyjnego spaghetti czy penne jest makaron z cukinii.

Dziś kolejny pomysł z tej serii: frytki z selera, marchwi i buraków, może być też korzeń pietruszki. To trochę ciekawsza wersja pieczonych ziemniaków i dużo zdrowsza wersja frytek smażonych w głębokim oleju. Frytki z warzyw korzeniowych smakują dobrze zarówno same (np. z jogurtowym sosem), jak i jako dodatek do głównego dania.

Frytki z selera, marchewki i buraków


frytki z selera(dla dwóch osób) 

1 średniej wielkości seler
2 marchewki
2 buraki

2 łyżki oliwy
sól morska gruboziarnista – ok. 1/4 łyżeczki
ew. inne przyprawy, np. czosnek granulowany, pieprz, ostra papryka (chociaż moim zdaniem nie są konieczne – warzywa same w sobie są lekko słodkie i ciekawe w smaku)

Przygotowanie

Warzywa myję, obieram ze skórki i kroję w słupki lub talarki (frytki z selera pieką się najszybciej, dlatego buraki i marchew można pokroić na nieco mniejsze części). Mieszam w misce z oliwą i solą, wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 180°C z termoobiegiem. Piekę ok. 20 minut.

 

  • http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/ kuchniasowy .

    Pietruszka koniecznie do tego zestawu:) Mnie najbardziej smakuje właśnie ona i seler:)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Ile ludzi, tyle smaków:) – mój faworyt w tym zestawieniu to zdecydowanie burak, no a zaraz za nim seler. Pozdrawiam!