Całonocna owsianka z lodówki z chia i sezonowymi owocami

Całonocna owsianka z lodówki z chia i sezonowymi owocami

Mam wrażenie, że przepis na owsiankę całonocną był jakiś czas temu blogowym hitem – wszędzie pojawiały się zdjęcia overnight oats. Przyznam, że mi ten pomysł nie za bardzo podpasował, bo jedną z podstawowych zalet owsianki jest dla mnie – oprócz szybkości przygotowywania – fakt, że jest to śniadanie „na ciepło”.

W taki upał jak dziś jednak bez mrugnięcia od tej mojej zasady ciepłego śniadania odchodzę:) Całonocna owsianka prosto z lodówki przy takich temperaturach sprawdza się rewelacyjnie i syci na długi czas.

Całonocna owsianka z nasionami chia i owocami


Składniki (na 1 porcję):

garść płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka (u mnie migdałowe, ale może być dowolne mleko roślinne lub zwykłe)
1 łyżeczka nasion chia
szczypta wanilii
szczypta cynamonu i kardamonu
owoce sezonowe, świetnie sprawdzą się w wersji mrożonej: borówki, jagody, maliny, czarna porzeczka, agrest, brzoskwinie
opcjonalnie (szczególnie, jeżeli używamy kwaśnych owoców): 1 łyżeczka naturalnego miodu, migdały, orzechy, etc.

Przygotowanie:

Jedyna trudność polega na tym, aby pamiętać, aby naszą całonocną owsiankę przygotować wieczorem:) Można zrobić ją w miseczce lub – jeszcze lepiej – w słoiku, wygodnie zmieści się wtedy w lodówce, a w razie potrzeby możemy zabrać ją ze sobą do pracy czy szkoły.

Zalewamy płatki owsiane mlekiem, dodajemy łyżeczkę nasion chia, wanilię, cynamon, kardamon mieszamy, a następnie wstawiamy słoik na noc do lodówki (albo przynajmniej na 1-2 godziny). Można dorzucić także migdały, orzechy, suszoną żurawinę – co kto lubi do tradycyjnej owsianki. Jeżeli nie przepadacie za mlekiem, zamiast niego można użyć też jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki, sprawdzają się całkiem dobrze.

Rano, po wyciągnięciu owsianki, wystarczy już tylko dodać świeże owoce (ja dodałam mrożone, w taką pogodę sprawdzają się super i rozmrażają błyskawicznie) i ewentualnie miód. Voila, śniadanie gotowe:)




  • http://domnaobcasach.com/ Agnieszka Wieczorek

    Jak na razie owsiankę robiłam tylko na ciepło, takiej całonocnej nie próbowałam. Może kiedyś się skuszę :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Ja podczas tych upałów skusiłam się już parę razy i muszę Ci powiedzieć, że smakuje i syci tak samo dobrze jak owsianka na ciepło:)

  • Niemodelka

    Widzę, że ta całonocna owsianka staje się coraz popularniejsza. Chyba i ja muszę spróbować :) Dzięki za przepis

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Też mam takie wrażenie, że to taki blogowy hicior;) Smacznego!