Bezglutenowy chleb gryczany – przepis dla początkujących piekarzy;)

Bezglutenowy chleb gryczany – przepis dla początkujących piekarzy;)

Zawsze wydawało mi się, że samodzielne pieczenie chleba to sztuka dla zaawansowanych. Tym bardziej po moim dosyć demotywującym pierwszym wypieku w automacie, gdy niedopieczona masa z mąki żytniej wylądowała w koszu razem z mieszadełkiem, o czym zorientowałam się po paru dniach i musiałam je dokupić;) Po pewnym czasie bezglutenowego odżywiania na tyle zatęskniłam jednak za pieczywem, że postanowiłam spróbować jeszcze raz. I całe szczęście, bo ten chleb to nie tylko godny zamiennik pieczywa np. żytniego, ale też super motywator do dalszych prób piekarskich. A pieczenie chleba ma w sobie trochę takiej ciepłej, domowej magii…

Przepis na ten chleb gryczany dostałam od znajomej wegetarianki. Podstawa jest zawsze ta sama, ale dodatki – zioła, orzechy, ziarna – można zmieniać do woli, otrzymując zupełnie różne smaki.

Składniki


500 g mąki gryczanej (ja mielę niepaloną kaszę gryczaną)
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
4 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek
425 ml (1 i 2/3 szklanki) lekko ciepłej wody
0,5 torebki ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej
2 łyżeczki ziaren słonecznika

opcjonalnie:
1-3 łyżeczki ulubionych dodatków: czarnuszki, orzechów włoskich, pestek słonecznika i dyni, suszonych ziół
można też dodać trochę pokrojonej cebulki

Przygotowanie

Do dużego naczynia wsypuję mąkę, dodaję drożdże, cukier, sól, oliwę z oliwek i wodę. Z pomocą miksera lub ręcznie dokładnie mieszam składniki do uzyskania jednolitej masy.
Dodaję ugotowaną, lekko przestudzoną kaszę gryczaną, słonecznik, czarnuszkę i inne dodatki, które przyjdą mi do głowy. Ciasto przekładam do natłuszczonej foremki do chleba i odstawiam na około 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość w tym czasie).
Piekę w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez 40 minut.

Po upieczeniu dobrze jest wyjąc chleb z blaszki i studzić na kratce, wtedy będzie chrupiący z każdej strony.

Z czym chleb gryczany smakuje najlepiej?

Ja mam 3 ulubione typy:

  • z masłem i zieleniną, np. rzeżuchą (jak na zdjęciu powyżej)
  • ze smalcem i ogórkiem kiszonym
  • na słodko: z miodem i suszoną żurawiną

 

 

  • Małgorzata

    Stawiasz na zdrową żywność dobre produkty, a wybierasz kaszę w torebkach? Chyba nie muszę rozwijać tematu….

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Tak jak napisałam, przepis dostałam od znajomej, więc podałam go w oryginale, ale podobnie jak Ty chętniej wybieram kaszę sypaną bez woreczków:) Życzę pozytywnego dnia!

  • Olga

    Ja od kiedy nie jem pieczywa, co nie jest dlugim czasem ale jednak nie zamierzam do niego wrócić(przynajmniej w wersju glutenowej), wogole nie mam na nie ochoty. Za to ryż mogłabym jeśc kilogramami, a wczesniej nie przepadałam za nim :P

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Z mąki ryżowej też można upiec fajny chleb, chociaż mój konsystencją przypominał bardziej ciasto;)
      Ale masz rację, po jakimś czasie bez pieczywa organizm ‚przestawia się’ i ma po prostu inne potrzeby. Ogólnie w zdrowej diecie chodzi chyba o to, żeby znaleźć taki model odżywiania, jaki nam służy i… smakuje:)

      A jaką miałaś motywację do tego, żeby przestać jeść pieczywo, jeśli mogę spytać? I jak się czujesz?

      • Olga

        Chciałam zobaczyć czy rzeczywiście można schudnąć odstawiając pieczywo. I rzeczywiście, mimo że prawie codziennie jadłam lody, przez dwa tygodnie schudłam 2 kilo :) A czuję się dobrze, nie zauważyłam niczego niepokojącego, ale wiadomo kazdy ma inny organizm.