5 super przepisów bez cukru

5 super przepisów bez cukru

Wpadłam ostatnio w wir pracy i nie mam czasu pisać na blogu tak często, jak bym chciała. Na szczęście nawet w tym gorącym zawodowo okresie udaje mi się dotrzymać moich zdrowotnych postanowień i cukrowego detoksu. Najgorsze były początki, bo tak to już chyba ze mną jest, że wszelkie sformalizowane zakazy, nawet te narzucone samej sobie, skutkują u mnie przemożną chęcią ich złamania:) Ale trzymam się i oprócz jednej zjedzonej ze smakiem pomarańczy nie mam już takich napadów na coś słodkiego, jak jeszcze kilkanaście dni temu. Od nadmiaru słodkiego smaku naprawdę można się odzwyczaić!

W dzisiejszym wpisie chcę przedstawić Wam kolejne super przepisy pochodzące z książki Sary Wilson „Rzucam cukier”. Zaznaczam, że chodzi o przepisy bezcukrowe, bo ostatnie rozdziały książki pełne są inspiracji na zdrowe słodkości, w których wykorzystuje się dużo owoców, stewię czy inne lepsze zamienniki cukru. Chwilowo jednak, podczas detoksu, celowo tam nie zaglądam;) – ale niebawem pewnie przyjdzie pora na drugą, słodszą część tego wpisu.

5. Smoothie szpinakowe z koprem włoskim


Chociaż zielony koktajl to nic, co fanom zdrowego odżywiania nie byłoby znane, to jednak nie wpadłam nigdy na to, aby miksować fenkuł – a warto! Mnóstwo witamin i charakterystyczny, lekko anyżowy smaczek.

Składniki Sposób przygotowania
1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
1 ogórek
3 łodygi selera naciowego
3 szklanki młodego szpinaku
garść kostek lodu (opcjonalnie)
odrobina wody kokosowej (opcjonalnie
Wrzuć wszystkie składniki do blendera o dużej mocy i miksuj do uzyskania gładkiego smoothie.

4. Babeczki bekonowo-jajeczne


Ten ciekawy sposób na przyrządzenie jajek, pieczonych w piekarniki w foremkach na muffinki, polecałam już wcześniej. Przepis Sary Wilson oraz moje propozycje jego modyfikacji znajdziecie tutaj.

 

3. Granola kokosowo-orzechowa


Sposób na szybkie węglowodanowe śniadanie. To smaczne urozmaicenie dla zwykłej owsianki, która w okresie cukrowego detoksu, bez owoców, stała się trochę nudnawa;) Do podanych niżej składników można dorzucić też 2 szklanki płatków owsianych i zwiększyć trochę ilość oleju kokosowego. Opcjonalnie – dla niedetoksujących się - 3 łyżki syropu z brązowego ryżu albo z agawy.

granola kokosowo-orzechowa diy

Składniki Sposób przygotowania
3 szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
2 szklanki migdałów, nerkowców, orzechów pekan, orzechów włoskich, pestek dyni
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
507 łyżek oleju kokosowego lub roztopionego masła kokosowego
Rozgrzej piekarnik do 120°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Połącz wszystkie składnik, po czym rozprowadź je równomiernie po całej blasze. Piecz przez 15-20 minut, aż granola nabierze złotego koloru. W połowie pieczenia przerzuć je raz na drugą stronę. Wyjmij granolę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a potem zjedz, póki jest chrupka.

2. Pesto z jarmużu


Bardzo lubię takie składniki bazowe: proste, szybkie i możliwe do wykorzystania w wielu różnych daniach. Robiłam już pesto z bazylii, natki pietruszki, pomidorów suszonych, czas na pesto z jarmużu. Pomysł tym bardziej mi się podoba, bo na jarmuż do tej pory miałam tylko dwa sposoby: dodawanie go do zielonych koktajli albo duszenie na patelni.

pesto z jarmużu

Składniki Sposób przygotowania
1 pęczek liści jarmużu z usuniętymi łodygami
2 średnie zielone cebulki (tylko zielone części)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1/4 szklanki tartego parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Liście jarmużu gotuj na parze przez 2-3 minuty. Włóż wszystkie składniki do robota kuchennego lub blendera i miksuj, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Przechowuj pesto w szczelnei zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnie albo zamróź je pod warstwą oleju.

1. „Sernik” z cukinii


Mój absolutny hit wśród przepisów, z którymi ostatnio eksperymentowałam. Ricotta w połączeniu z cukinią i świeżo mielonym pieprzem smakuje doskonale. Ja trochę ten poniższy przepis zmodyfikowałam: skróciłam czas pieczenia, do składników dodałam zieloną część pora, ziarna słonecznika i odrobinę mąki gryczanej (dzięki temu nie musiałam odcedzać soku z cukinii – wchłonęła ją mąka).

sernik z cukinii Sarah Wilson

Składniki Sposób przygotowania
olej kokosowy do nasmarowania formy
1-3 dorodne cukinie
1 łyżeczka soli
40 dag ricotty
3/4 szklanki tartego parmezanu
2 cebulki posiekane (tylko zielone części)
2 ząbki czosnku, posiekane
1/4 pęczka posiekanego koperku
starta skórka z cytryny
2 duże jajka, dobrze ubite
1/3 szklanki pokruszonej fety
Rozgrzej piekarnik do 170°C i natłuść formę do pieczenia o średnicy 23 cm lub naczynie żaroodporne. Zetrzyj cukinię w robocie kuchennym, używając tarczy do ścierania na wiórki – będą ci potrzebne 2 szklanki tartej cukinii. Umieść cukinię w cedzaku lub na grubym sitku, porządnie posól i odstaw na 15 minut, a następnie użyj dłoni lub drewnianej łyżki, by wycisnąć z niej jak najwięcej soku. Dodaj ricottę, parmezan, zieloną cebulkę, czosnek, koperek i skórkę cytrynową, potem wmieszaj jajka i cukinię. Wlej do formy i piecz przez ok. 1 godzinę. Wyjmij z piekarnika, posyp fetą, a potem piecz jeszcze przez 25 minut, aż ser się rozpuści. Ciasto jest najlepsze, gdy pozwoli się mu całkowicie ostygnąć, Podawaj w temperaturze pokojowej.

 

Który przepis podoba się Wam najbardziej?  

 

 

  • http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/ Małgorzata Salawa

    Sernik! Co prawda taki to sernik jak i moje bezy;), ale brzmi smakowicie i na pewno zrobię:)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      Sernik ma moc przyciągania, jak widzę:) Smacznego!
      A Twój przepis na bezy mnie zaskoczył fajnymi składnikami i myślę o upieczeniu takiego tortu bezowego na święta wielkanocne – myślisz, że te składniki nadają się na coś o większych gabarytach?

      • http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/ Małgorzata Salawa

        Nadawać to się pewnie nadają, tylko to jednak nie są bezy; wygląda na to, że dodatek czegokolwiek innego poza słodzikiem do białek powoduje, że produkt końcowy nie jest kruchy, tylko bardziej gumowaty. Choć może być też tak, że jak długo się suszy i może w nawet niższej temp. niż ja ustawiłam, to coś bezowego z tego wyjdzie, kto wie? Ja jeszcze będę eksperymentować, bo mi się przepis podoba;)

        • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

          No właśnie tego się obawiałam, że to jednak inna konsystencja. Poczekam chyba na wyniki Twoich dalszych eksperymentów, bo ja chwilowo bezcukrowo żyję;)

  • http://mrslifestyle.pl/ Mrslifestyle.pl

    Sernik z cukinii mnie baaardzo zainteresował, brzuch się odezwał, czyli trzeba zrobić :)

    • http://healthandthecity.pl/ ika (Health and the City)

      :) Naprawdę polecam, jest pyszny! Btw, podejrzewam, że nazwa „sernik” odgrywa tu całkiem sporą rolę, ja też jak tylko zobaczyłam przepis, natychmiast chciałam go zjeść;)